Борислав Сандов разговаря с протестиращи от "ТЕЦ Марица 3"-Димитровград

  • 16 май 2022 14:43

  • 496
  • 4
Борислав Сандов разговаря с протестиращи от "ТЕЦ Марица 3"-Димитровград
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Минути след като се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от "ТЕЦ Марица 3"-Димитровград изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е, предаде БТА.

Демонстрацията е организирана от КНСБ. Освен представители на синдиката, пред министерството се събраха работещи и представители на ръководството на ТЕЦ-а.

Според организаторите на протеста има около 3000 души. Протестиращите развяват плакати с надписи: "Не убивайте българската енергетика", "Искаме работа, а не глад", "Трансформация, а не ликвидация" и други. Те носят и свещи като символ на проблемите на българската енергетика. Искането на протестиращите е за незабавно подновяване на работата на дружеството, което на 21 април беше затворено от екоинспекцията в Хасково.

За БТА юрисконсултът Юлиан Семерджиев заяви, че централата е затворена неправомерно. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически. Той е само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград, каза той. Капитанов предупреди, че очакват резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни действия, като евентуално нахлуване в министерството. 

Семерджиев, който беше част от преговорната група, заяви пред журналисти по-късно, че Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е е казал, че няма да изпълни искането за отваряне на ТЕЦ.

Работещите в ТЕЦ "Марица 3" излизат на протест

Протестиращите, след час от началото на демонстрацията, се отправиха към Министерския съвет.

На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира също, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
496 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тишо

2022.05.18 | 23:02

4
Тая мишка явно не си е получил поисканото и сега ще съсипе теца
Сандокан

2022.05.16 | 15:40

3
И двойна освен че изтоявали и България плаща глоби и двоен обир от тези корумпари. Сеч
34286

2022.05.16 | 15:39

2
Няма да ни замърсявате въздуха и тровите съгражданите мизерници! Оправете си мизерните мощности там са източвали бюджета само.
ДБ

2022.05.16 | 15:39

1
Щяли да нахлуват във Министерството много шумкари и революционери станаха тези селянци.

Добави коментар

Водещи новини