Илияна Йотова: България не може да каже "Да" на Република Северна Македония, докато няма разписани гаранции

  • 15 май 2022 11:35

  • 2324
  • 6
Илияна Йотова: България не може да каже "Да" на Република Северна Македония, докато няма разписани гаранции
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Според вицепрезидентa Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , България не може да каже „Да“ за членството на Република Северна Македония в ЕС, докато страната ни няма достатъчно гаранции, разписани в конкретен и значещ документ на европейско ниво, който да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 560

Йотова коментира темата за Република Северна Македония пред журналисти в БАН, където участва на международна юбилейна конференция на Института за български език.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписани в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво, да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите, България не може да каже своето „Да“, заяви Йотова.

По думите ѝ за съжаление, в Република Северна Македония все повече се затвърждават, включително на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог. 

Ковачевски: Няма договорено съвместно решение, което може да бъде основа на споразумение с България

Тя добави, че "повече от оскъдни са резултатите от дейността на историческата комисия, която през изминалата седмица е била у нас, но ние нямаме никаква информация-  т.е едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко в положителна".

Във връзка с доставките и цената на газа Йотова коментира, че към този момент няма информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след юни месец, как ще се осигури следващата зима и на каква цена.

„Както виждате, българският бизнес и икономика буквално са изтръпнали, защото те работят повече от половин месец, а едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят“, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза, защото това означава „едва ли още едно правителство в рамките на  този парламент, а означава предсрочни избори“. Според нея усилията на всички институции и на всички разумни политици трябва да са насочени към това да защитят интереса на българските граждани.

Весела Найденова
2324 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гоце

2022.05.15 | 13:13

2
Македонија ќе стане членка на Европската унија без поддршка од Бугарија. Бугарите се Татари.

2022.05.23 | 21:09

6
поне не сме сърби
Г

2022.05.15 | 15:55

5
Грухтяща комунистическа свиня

2022.05.15 | 14:45

4
Решение с гаранции за започване на преговори,нищо не значи.Вече 5 год.от подписване на договора ни разиграват и тровят подмолно чрез лобисти и лъжи за да ни дискредитират,а сега да чакаме за в бъдеше изпълнение без да са мръднали изобщо ,разчитайки на натиск и още преиначаване ,не е редно.Те си седят в болшевишката фалшива държава и не искат да я напускат,защото истината ще разруши пирамидата.
Просто човек

2022.05.15 | 14:03

3
Не е твоя работа да коментираш темата за Македония...
Анонимен

2022.05.15 | 12:13

1
Лесно й е на червената Йотова да критикува. Но тежко на онзи, който трябва да носи отговорност в условия на неоредсказуеми външни кризи !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини