Събев: С Румъния ще търсим европари, за да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав

  • 14 май 2022 14:38

  • 1073
  • 2
Събев: С Румъния ще търсим европари, за да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

Министърът на транспорта Николай СъбевНиколай СъбевНиколай Събев е завършил Висше военноморско училище Варна, специалност “Управление на флота и участва в церемония за кръщаване на новопостроения маневрен кораб „Искър“, собственост на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

По време на събитието той заяви, че страната ни ще търси, съвместно с Румъния, европейско финансиране, с което в следващите няколко години да се създадат нормални условия за корабоплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите.

Ускоряваме стъпките към реално изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube, допълни Събев и коментира, че предстои да се създаде българо-румънска структура, която да кандидатства с общ проект за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

Приети са промени в правилата за плаване по река Дунав

Министърът обясни, че е време България да започне ефективно да изпълнява своите ангажименти по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.

Корабът „Искър“ е последният компонент от драгажната техника на Агенцията, с която тя вече ще може самостоятелно да изпълнява дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след провеждане на необходимите обучения на екипажа за технологията на изпълнение, първите реални драгажни дейности да започнат още през лятото, посочват от Министерството на транспорта.

Теодора Павлова
1073 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бкп в белене

2022.05.14 | 15:35

2
пак ли ще крадеш, чиче!!!???

2022.05.14 | 14:54

1
Идиот,дано намериш на майка ти П……та

Добави коментар

Водещи новини