Иван Христанов: Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%

  • 14 май 2022 10:20

  • 791
  • 2
© Кадър: Нова телевизия

„Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Нашата работа е да направим така, че цената на кризата да не е твърде висока за българина”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

По думите му тази година се очаква по-добра реколта на пшеница, царевица и череша от миналогодишната. „Каква точно обаче ще бъде цената на хляба, зависи от политиката на правителството в следващите месеци, както и от това какъв ще бъде натискът от страна на пазара”, коментира още той в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

Цените на храните скачат с още 20%

Според него е възможно да има поскъпване и на цените на плодовете и зеленчуците, но не се очаква то да е драстично.

„На пазара се създава доста шум. По Великден и Гергьовден имаше истерия за вносно агнешко. Всъщност имаше много малко внос и българските производители успяха да реализират продажби”, посочи зам.-министърът на земеделието и храните.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": Джобът на държавата е скъсан, хлябът скача с 20% за дни

Той съобщи, че в момента по-голямата част от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. „Наблюдаваме вноса постоянно. От средата на март вече имаме нормализиране на цените на основните зеленчуци – домати, краставици, зеле. В определени седмици дори цените са по-ниски от миналата година по това време. Това обаче повдига въпроса защо на щанда те са на цените от февруари”, каза Иван Христанов.

Весела Найденова
791 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слава на евреит Зеленски

2022.05.14 | 20:59

2
Слава на Усраина!

2022.05.14 | 15:11

1
Плащате на спекулантите, подпомагате мошениците и държите цените високи.

Добави коментар

Водещи новини