Управляващите с консенсус, но без окончателно решение за антикризисните мерки

  • 13 май 2022 20:03

  • 1761
  • 6
Управляващите с консенсус, но без окончателно решение за антикризисните мерки
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Без окончателно решение по обсъждания в коалицията пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки завърши днешният експертен коалиционен съвет, провел се в Министерството на финансите, предаде БНР. 

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 73

Георги Ганев от "Демократична България" съобщи, че разговорите продължават и до приемането на актуализацията на бюджета има време да се изчистят детайлите по 13 те обсъждани и предложени мерки от коалиционните партньори. Между милиард и половина и 2 милиарда лева ще струват те като допълнителен разход: "Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета, въпрос е дали във варианта, който разглеждахме в понеделник или в някакъв друг вариант. Подкрепата за пенсионерите ще бъде приета, въпросът е в точно какъв вариант! Предстои да видим. Диференцираните ставки по ДДС също не ги обсъждахме. Това, което за малко обсъдихме, беше прагът за регистрация по ДДС на фирмите. Не сме обсъждали тавани на цени на малката потребителска кошница". 

За постигнат консенсус по по-голямата част от обсъжданите антикризисни и антиинфлационни мерки стана ясно по-рано днес от изявленията на  участниците в експертния коалиционен съвет. 

Преди началото на коалиционната среща Ивайло Мирчев от “Демократична България“ обяви, че пакетът от антикризисни мерки е на стойност 2 милиарда лв. По повечето предложения имало консенсус в коалицията. 

„Тези 2 млрд. лева вече ги има в Бюджета. При всички положения няма почти никакви противоречия по самите мерки. Нищо не е отпадало от предложенията, единствено необлагаемият минимум“, каза Мирчев, цитиран от БНР.

Колегата му от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев допълни: “Надяваме се тази вечер да се обединим около конкретика, която да ефектира максимален брой хора, тъй като виждате, че ценовият шок натиска абсолютно всички граждани, така че съвсем скоро се надявам да има добри новини за все повече хора благодаря. Каквото е възможно, всички пари, които може да се отделят, ще стигнат до българските граждани”.

Експертен коалиционен съвет се събра в Министерство на финансите

Депутатът от „Има такъв народ“ Кирил Симеонов обяви, че има обединение между партньорите. Той очаква добри новини след днешния експертен съвет, както и бързо придвижване на мерките към хората и бизнеса. Ще се изглаждат последни финални щрихи: “За горивото - това го обсъждахме. За пенсионерите – със сигурност ще има добавка 60 лв., която ще е преформулирана като „антиинфлационна добавка“. Обсъждахме това за 50 лв. на дете, но вече трябва да избистрим дали единият родител да е работещ. Неща трябва да се изгладят, нищо не е финално, но наистина желанието е да се свърши работа“.

В коментар за очакваното поскъпване на природен газ за месец май Ивайло Мирчев от ДБ, коментира, че това е очаквано заради спирането на доставките от "Газпром", но средногодишната цена ще бъде под тази на синьото гориво от Русия, което страна ни получаваше преди да бъдат спрени доствките.

Константин Тодоров
1761 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Слава на русофоби

2022.05.13 | 20:25

2
Руски газ вече няма, върнете предишните цени!
Слава на Евреит Зеленски

2022.05.14 | 09:00

6
Украйна над България!

2022.05.13 | 22:31

3
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
Укро-бежанец

2022.05.14 | 09:00

5
!00 Лв/ден завинаги!
Да родкрепи Украйна !

2022.05.14 | 08:59

4
И няма кризис и не трябва други мерки!
Умник Гюро

2022.05.13 | 20:08

1
Министърство на крадците.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини