Законът "Магнитски" е най-мащабно прилаган в България, заяви Петков в отговор на въпрос на ДПС

  • 13 май 2022 12:26

  • 726
  • 2
Законът "Магнитски" е най-мащабно прилаган в България, заяви Петков в отговор на въпрос на ДПС
© Булфото (архив)

Премиерът Кирил Петков каза, че законът "Магнитски е най-мащабно прилаган в България. "Когато се срещнах с US Treasury, те споделиха, че "Магнитски", като прилагане в чужда държава, е най-мащабният в България до този момент. Разбира се, един от тримата човека по "Магнитски" е Делян Пеевски. В US Treasury казаха специално името на г-н Делян Пеевски, който е в този лист",  заяви министър-председателят Кирил Петков по време на блицконтрола в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Станислав Анастасов. Анастасов попита  как министър-председателят е стигнал до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевски може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток. 

Това, което стана ясно на всички партньори от Европейския съюз и НАТО, че един от основните инструменти на руската външна политика, и по-точно на политиката на режима на Путин, е използването на корупция. През корупция този режим успява да влияе на чужди държави, на чужди правителства и голяма част от тази корупция минава през енергийни проекти, посочи Кирил Петков. 

Йордан Цонев отговори на Кирил Петков за Пеевски, "Магнитски" и "Булгартабак"

Когато една страна реши да строи, да го кажа по друг начин, "Руски поток" през територията на България, без да има шанс дори най-бедната част на България – Северозападна България, да черпи от този газ, и похарчи три милиарда от нашите пари, тогава явно има някаква друга причина", коментира Петков. Той констатира, че това е видно и от рейнджроувъра паркиран в гаража на колеги на народни представители от ГЕРБ.  

За съжаление на всички вас, които са били част от тази корупционно мотивирана схема, всички наши партньори виждат това и обявят много ясно, че този тип проекти са стандартен метод за влияние в чужди държави. Така че това беше част от нашия разговор във Вашингтон и разговори в Брюксел, каза още премиерът. 

Станислав Атанасов коментира, че е интересно как се е срещнал с US Treasury, без нито един човек, без нито едно име, без нито едно доказателство, без нито един факт. Вече малко умело започнахте да избягвате имената,  каза депутатът. 

Радина Лазарова
726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.13 | 14:33

2
Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
цар БОРИС I Покръстител

2022.05.13 | 13:08

1
МАЛОУМНИК! Който го е правил сигурно е бил на 6 мастики или от немай къде! Ние, народа български ти дадохме бял хляб да ядеш, а ти се насра. Сега - в кофата!

Добави коментар

Водещи новини