ВМРО иска таван на надценката на храните, облагане на свръхпечалбите в енергетиката и връщане пари на потребителите

  • 13 май 2022 10:29

  • 400
  • 2
ВМРО иска таван на надценката на храните, облагане на свръхпечалбите в енергетиката и връщане пари на потребителите
© ВМРО

Нужен е таван на надценката на храните, облагане на свръхпечалбите в енергетиката и връщане пари на потребителите. Държавата да възстанови на собствениците на МПС събраните допълнителни средства от данъци и акциз от високите цени на горивата.

Това предлага ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа като спешни и напълно приложими в най-близко бъдеще мерки за справяне с ескалиращите кризи в България. Първите две идеи не са нови – те бяха представени поетапно назад в годините. Първата беше отхвърлена от 44-тото НС, а втората напълно неглижирана от последващите парламенти.

Контрера: Без финансиране от държавата не е изключено общественият транспорт да бъде орязан

Сега ставаме свидетели на шумни популистки лозунги за частично намаляване или пълно отпадане на ДДС на основни продукти, помощи „на калпак“, облекчения за литри гориво на кола или семейство (не става ясно). Всичко това е несъстоятелно, особено на фона на категоричните мерки, предприети от съседни правителства, като гръцкото например, което отпуска за подпомагане на всяко домакинство по 600 евро всеки месец.

Обсъжданите у нас от МС и НС финансови инжекции са бюджетно несъвместими и са поредната димка за пред обеднялото българско общество и изпадналия в пълен финансов колапс бизнес. Ето защо ние предлагаме нещо, което искахме да се приеме още преди 3 години, а именно - промяна в Закона за защита на потребителите чрез възстановяване на чл. 59, ал. 3, с цел спиране на спекулата с цените, а именно: маржът на печалба на определен от МС пакет от продукти и стоки за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. Това ще доведе до: по-устойчиво развитие на производителите; спиране на безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

По отношение на цените на тока и газа, още през пролетта на миналата година, когато вече бяха на лице всички индикации за зараждаща се енергийна криза, ние от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа предложихме още една мярка, която ще помогне на хората и бизнеса. Тя включва облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия и подпомагане на всички крайни потребители от тези средства. В момента от цената на тока печелят фирми, свързани с определени политически и олигархични кръгове, докато бизнесът и домакинствата изнемогват. Поставихме на дневен ред и възможността да се спре износът на евтин български ток. Отново без ответна реакция от властимащите.

Третата мярка е свързана със собствениците на автомобили. От високите цени на горивата държавата събира повече данъци и акцизи от тези на база на предходната година. И вместо нелепи отстъпки с неясни параметри (за кола, за човек или за цяло домакинство), нека управляващите почерпят от германския опит преди години като върнат на всеки регистриран автомобил, за който се плаща данък, съответна сума, която ще бъде отчислена от свръх-събраните бюджетни приходи на база средно потребление за годината. Прост и ефективен метод - 200, 300 или 500 лв., колкото покаже статистиката.

Това написа в своя Фейсбук профил като предложение съпредседателят на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа Искрен ВеселиновИскрен ВеселиновИскрен Василев Веселинов е български политик от ВМРО, народен представител от.

Това са конкретни стъпки за реална помощ на домакинствата и бизнеса. Стига това управление ни е пробутвало евтини захаросани близалки за отклоняване на вниманието. Празните приказки няма да напълнят хладилника на българите. Те имат за цел единствено да правят параван, докато конкретни лица и фирми забогатяват, фалирайки България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
400 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И

2022.05.28 | 15:30

2
Укро-бежанци!
Ганьо

2022.05.13 | 10:50

1
Така е. Съгласен съм, но само да попитам - къде беше четата на Шкембе войвода докато управляваха с ГЕРБ?

Добави коментар

Водещи новини