Добрин Иванов: Предложението на Министерство на енергетиката е много далеч от това, което искаме

  • 13 май 2022 09:33

  • 479
  • 1
Добрин Иванов: Предложението на Министерство на енергетиката е много далеч от това, което искаме
© БНТ

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че на срещата в Министерството на енергетиката ресорният министър се е включил с настройката да се проведе „пазарлък“.

"Преди седмица проведохме среща в Министерски съвет с министър-председателя, на която присъства министърът на финансите, но отсъстваше министърът на енергетиката. Тогава постигнахме принципна договореност с тях, че ще има компенсация за високата цена на електроенергията за небитовите потребители, но остана да бъде уточнена формата на компенсацията с министъра на енергетиката. Вчера беше проведена среща в Министерството на енергетиката, но на нея липсва министърът на финансите“, каза Иванов.

Той посочи, че предложението на Министерство на енергетиката било много далеч от това, което работодателите искат.

"Те знаеха нашето искане, ние сме го изложили публично. Казали сме какво смятаме, че е справедливо и какво искаме да бъде дадено като компенсация на бизнеса и небитовите потребители, така че българската индустрия да бъде конкурентоспособна. Предложението на Министерство на енергетиката беше много далеч от това, което ние искахме", обясни Иванов.

Добрин Иванов недоумява как е възможно 10 месеца след като КЕВР е прегледал сметките, производствената цена да се е повишила два пъти и половина?

КЕВР решава за новата цена на природния газ за май

"Производствената цена, която КЕВР е определил с ценовото си решение на 1 юли 2021 г., като е признал всички разходи, извършени от АЕЦ Козлодуй и нормалната печалба за тази централа, е 55 лв./мВтч. Вчера цената, която беше съобщена на тази среща, е 133 лв./мВтч. Ние сме в недоумение как е възможно производствената цена на АЕЦ Козлодуй да се е повишила 2,5 пъти, при положение че разходите са почи идентични“, каза Иванов.

Радина Лазарова
479 1

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.05.13 | 11:06

1
Е, то вие може да искате и луната, кво от това?

Добави коментар

Водещи новини