Теодора Генчовска разговаря с нигерийския си колега

  • 12 май 2022 16:05

  • 296
  • 3
Теодора Генчовска разговаря с нигерийския си колега
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

,Нигерия е традиционен търговско-икономически партньор на България в Африка на юг от Сахара. Съществуват разнообразни възможности и добри перспективи за сътрудничество в различни сфери‘‘.

Това каза министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент пред своя нигерийски колега Джофри Ониеама, който е на официално посещение в България, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Визита се провежда в контекста на задълбочаването и укрепването на връзките между България и Нигерия, с която страната ни е традиционен партньор.

,,Българската страна има възможности да оказва компетентно техническо съдействие и участие в изграждането на съвременна инфраструктура в Нигерия. И в момента нигерийски компании използват труда и уменията на наши компютърни специалисти, монтажници и геолози‘‘, заяви първият ни дипломат. 

Министър Генчовска прие министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг

В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на отношенията в областта на образованието. ,,Това е област със силни наши позиции в миналото. За това свидетелства и функциониращата в Нигерия Асоциация на нигерийските граждани, учили в България, „Знанието е сила“ (АНГУБ)‘‘, каза министър Генчовска.  Тя допълни, че целта на Асоциацията е да насърчава образователното, икономическото и културно развитие на двустранното сътрудничество.

Активни членове на АНГУБ са около 400 души. Те съставляват приблизително 10% от общия брой нигерийски граждани, които по наши сведения са придобили висше образование в България. Друг важен мост за засилване на връзките е сътрудничеството в областта на културата, където вече се работи по конкретни проекти и договорености между музеи, библиотеки и информационни агенции от двете държави. 

От своя страна министър Джофри Ониеама сподели, че България и Нигерия винаги са имали отлични двустранни отношения и изрази надежда, че днешната среща ще допринесе за още по-засилено надграждане на връзките между България и Нигерия.

Външните министри обмениха и мнения за възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната, където също се работи по финализирането на определени договорености. Обсъдени бяха и конкретни стъпки в областта на аграрната наука чрез обмяна на информация и експертиза между специализирани научни институти, обмен на експертиза в напояването и новите технологии в сектора, както и увеличаване на стокообмена със селскостопански стоки. 

Филип Епитропов
296 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.12 | 16:56

3
Тази вдясно нещо много влюбено гледа..
Психопатични кретени в МС

2022.05.12 | 16:54

2
Какъв нигериец,какви пет лева!!Тия всичките са за Карлуково.!!С някой пингвин не се ли срещала!!!
ББС

2022.05.12 | 16:43

1
Давайте коментарите, досещам се какви ще са...

Добави коментар

Водещи новини