Костадин Костадинов: У нас цари езикова вакханалия

  • 12 май 2022 15:51

  • 2347
  • 6
Костадин Костадинов: У нас цари езикова вакханалия
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

"Задължително е приемането на такъв законопроект, защото в момента в нашата държава цари една езикова вакханалия", коментира председателят на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика при обсъждането в парламента на законопроекта за българския език, внесен от партията.

Поради изчерпване на пленарното време, дискусията ще продължи на следващо заседание на Народното събрание.

Със законопроекта се предлага да се създаде Съвет за българския език към Министерския съвет, който да контролира осъществяването на държавната политика в областта на опазването, обогатяването и задължителното ползване на българския книжовен език. Предвидено е да се въведе заедно с него и механизъм за ежегоден отчет на езика пред Народното събрание.

От "Възраждане" с опит да се изкарат жертви на брутална хакерска атака, каквато не е имало

Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика посочи, че по този законопроект е работено от години и не се внася за първи път в Народното събрание. Смисълът на закона е да уреди начина, по който се развива българският език, коментира той. По думите му, това може да става по два начина - езикът да се остави да се развива, най-вече с навлизането на чуждици, или чрез кодификация. Той даде пример с навлизането на думата "ковид" по време на пандемията от коронавирус. Това обаче не се регулира по никакъв начин от Института за българския език, коментира Костадинов.  По думите му на практика българският език е изтласкан в периферията и де факто е въведено двуезичие.

Беше казано преди малко, че трябвало да има надписи на чужд език на българските институции и най-вече на английски, защото това било от помощ на чуждите туристи, посочи той. Може би трябва да поискам една справка колко точно чужди туристи са влезли примерно в Министерството на културата, в Министерството на здравеопазването, да не говорим за друга отявлена туристическа дестинация като Министерството на образованието и науката, коментира Костадинов.

Имаме нужда от една институция, която да пази езика от чужди влияния, посочи той и отбеляза, че такава има във Франция. Всяка една уважаваща себе си държава, особено с претенции да е стара, трябва да има такъв закон, смята Костадинов.

Мая Йорданова
2347 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГЛУПАКА ПУТИН СИ СЪСИПА

2022.05.12 | 21:48

6
ДЪРЖАВАТА, А ЖАЛКОТО, НЕГРАМОТНО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ СЕДИ И СЛУША ИНАЧЕ ГЛОБИ, ЗАТВОРИ, НОВИЧОК. А ГЛУПАКА КОПЕЙКИН ИСКА ДА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ.
Този психопат

2022.05.12 | 16:29

5
И кремълска мастия, Копейкин, няма ли да въдворят вече!?
34286

2022.05.12 | 16:22

4
Но този крепостен селяк твърди че е славянин това русняшко педалче. Колкото и да се правят на патриоти са безродни псевдопатриотични пролетарски роби рая тези от Израждане

2022.05.12 | 16:21

3
Мангал продажен. Ти ли ще пазиш езика? На руски ли говориш с шефовете в руското посолство?
ОК

2022.05.12 | 16:20

2
Няма ли да го приберат най-накрая тоя психопат...
Cetin

2022.05.12 | 16:16

1
BG TSIGANIN SHIBANYAK SMOTAN TSIGANSKA PARTIYA

Добави коментар

Водещи новини