НС прие по-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления

  • 12 май 2022 11:06

  • 368
  • 0
НС прие по-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

По-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления приеха депутатите с гласуваните на първо четене промени в Наказателния кодекс. Измененията бяха гласувани със 110 гласа „за“, „против“ – 11, четирима – „въздържали се“.  

Промените са в отговор на постъпило в Министерство на правосъдието уведомително писмо на Европейската комисия  за нарушение на задълженията на Република България на евродиректива за  информационните системи и атаките срещу тях. Според ЕК при транспонирането на директивата, България не се е съобразила с изискуемия максимален праг за наказанието лишаване от свобода, който следва да бъде не по-малък от пет години.

Законопроектът предвижда актуализиране на действащата нормативна уредба на компютърните и компютърно свързаните престъпления, посочват вносителите. Сред предлаганите изменения се включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост. 

Петър Петров от ПГ „Възраждане“ възрази срещу готвените промени. Той бе категоричен, че те не решават основни проблеми на българите, свързани с престъпленията срещу личността и собствеността им. Според част от приетите на първо четене текстове лицата, които склоняват непълнолетни, да участват или наблюдават полови сношения, ще се наказват вместо с пет - с шест години лишаване от свобода.  

Илияна Йотова: Дигитална грамотност, критично мислене и емоционална интелигентност са трите ключа за справяне с киберпрестъпността

Сред предлаганите изменения се включва и актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления, свързани с интелектуалната и индустриалната собственост. В мотивите се посочва, че тези престъпления следва да се възприемат за деяния с висока степен на обществена опасност, не само предвид правата и интересите на отделния автор, които засягат, а и с нанасянето на финансови загуби в особено големи размери, което се отразява на приходите в държавния бюджет.

Последвайте канала на

Калина Христова
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини