Рибарски: Газът от САЩ ще се доставя с кораби, договорите са сключени от "Булгаргаз"

  • 12 май 2022 09:26

  • 462
  • 4
Рибарски: Газът от САЩ ще се доставя с кораби, договорите са сключени от "Булгаргаз"
© БНТ

"Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби и договорите са сключени от "Булгаргаз". След като имаме договор, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат договорени слотове, в които да бъдат разтоварени корабите. Не мога да обявя цена. В обявената от "Булгаргаз" цена се визира, че тя е за юли, нека да видим какво ще покаже ценообразуването за май и юни", заяви Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в парламента и член на временната комисия за проверка на спрените доставки от "Газпром".

Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена.

Добрев: Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС за далавера при покупката на газ

"В момента ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро, така че не виждам как колегите от опозицията стигат до 120 лева цена за руски газ, до момента цената беше 142 лева за месец април, няма как да очакваме такова чувствително спадане на цената", допълни Радослав Рибарски.

Според него Временната комисия ще изчисти тези сметки.

"Нека да се изслушат всички страни. Нямаме притеснения, че има нещо нередно. Засекретяването се прави по определени правила, ако това е нужно да се засекрети част от нея, за да поне ние да имаме пълната информация. Търговската тайна е част от договореностите и почти никоя страната не обявява открито своите договорености", добави Радослав Рибарски.

Относно това дали е възможно други държави да плащат в рубли той коментира, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше категоричен, че България си изпълнява договора и е коректна страна в тези двустранни взаимоотношения. "В "Чирен" количествата са около 20 процента, но идеята е да се нагнетява от количествата, които ще получим", поясни Рибарски.

По думите му относно ембаргото за внос на руски петрол няма промяна в позицията на България, водят се разговори.

"Има разбиране на нашите аргументи, рафинерията не може да замени доставките на нефт с други източници, в момента доставките са за няколко дни през Черно море, ако трябва да се минава през Босфора и от Близкия изток да се правят доставки периодът се увеличава сериозно, технологично се налагат промени", уточни Радослав Рибарски.

Той коментира и обсъжданата помощ за гражданите заради високите цени на горивата.

"До края на тази седмица или следващата ще бъде уточнена като механизъм окончателно, цените ще претърпят промяна след тази мярка", каза още Радослав Рибарски.

Радина Лазарова
462 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.12 | 12:23

4
САЩ купуват руския газ и ни го препродават с надценка... е това ако не е бизнес вече... Но какво ли можем да кажем ние, особенно с това правителство с англоговорящи ?

2022.05.12 | 11:52

3
Вече сме по богати и щеси купуваме по скъп газ

2022.05.12 | 11:45

2
На каква цена ще го плащаме
Пълен ИДИОТ

2022.05.12 | 11:20

1
Е тоя папагал.

Добави коментар

Водещи новини