Горан Благоев: Македонците ще имат проблем с името на църквата си

  • 11 май 2022 10:11

  • 498
  • 0
Горан Благоев: Македонците ще имат проблем с името на църквата си
© БТВ

Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е първа стъпка, но то създава повече проблеми, посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV  журналистът, историк и политик от Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. Горан БлагоевГоран БлагоевГоран Благоев е български журналист и историк. Той е роден на 3 август 1967 г. в гр..

Той коментира решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия да приеме в общение Македонската православна църква с името Охридска архиепископия.

Реакции в РС Македония за решението на Вселенската патриаршия за признаването на църквата в страната като Охридска

Има принцип на поместност, тоест на даденото място,  дадената държава и територия. Има поместна местна църква, която носи името на тази територия. Затова титлата на нашия патриарх е митрополит Софийски, тоест местоседалището му София и патриарх български, като Български се има предвид територията не етноса“, обясни той.

„Македонците настояват, че те са наследници на Охридската архиепископия, което е нормално, тъй като средището на тази архиепископия е в Македония. Обаче тази архиепископия не би била възможна, ако я нямаше църквата на едно българско царство, тъй като във всички документи на Василий Втори Българоубиец изрично се казва, че: „Ние заварихме главата
на тази църква в Охрид“. Тоест тази архиепископия без църквата на едно българско царство нямаше как да съществува като независима“, посочи Горан БлагоевГоран БлагоевГоран Благоев е български журналист и историк. Той е роден на 3 август 1967 г. в гр..

„Македонците ще имат проблем точно с името на църквата си, защото, ако названието Охридска архиепископия е само за територията на Македония, какво става с три епархии на македонската църква извън Македония, които са в САЩ,  Канада и Австралия, те са също част от тази църква“, отбеляза журналистът.

„Това решение е хвърлено някак си до развитието му на преговори със Сръбската патриаршия“, смята той.

„Аз се питам и Българската православна църква с кои очи ще излезе и ще каже: „Охридската архиепископия е наше историческо наследство“, при положение, че 2017 г. Господ им поднесе на тепсия Македонската
православна църква,  когато те самите поискаха да ги приемате нашата църква“, каза още Горан БлагоевГоран БлагоевГоран Благоев е български журналист и историк. Той е роден на 3 август 1967 г. в гр..

По думите му вече не е възможно Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската.

Радина Лазарова
498 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини