Министър Василев откри Европейската година на младежта в България

  • 09 май 2022 16:58

  • 373
  • 2
Министър Василев откри Европейската година на младежта в България
© МС
Слушай новината Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент откри Европейската година на младежта 2022 в България. Събитието се проведе в сградата на Представителството на Европейската комисия у нас. Министър Василев обяви, че Годината ще протече под мотото “Устойчиво развитие – Европа 2050: Нека да чуем младите хора на България“.

“Европейската година на младежта цели да се насърчат и подкрепят усилията на Европейския съюз, държавите членки, регионалните и местните органи да отдадат значимото, да окажат подкрепа и да взаимодействат с младите хора в периода след пандемията, черпейки вдъхновение от идеите, стремежите и визиите, които младите хора им представят и да се оформи бъдещото развитие на обществото като цяло. Предвижда се през годината да бъдат организирани редица дейности на европейско, национално, регионално и местно ниво”, каза министър Василев.

Той допълни, че инициативата има четири основни приоритета. По време на Европейската година на младежта 2022 ще бъде поставен акцент върху това какви възможности за младите хора предлагат екологичният и цифровият преход. Ще се работи и за подпомагането на младежите да станат активни и ангажирани граждани, както и да бъдат запознати с възможностите за реализация пред себе си. Част от събитията ще покажат перспективата пред младежта да се включи в държавните политики и тези на Европейския съюз.

“За нас Европейската година на младежта ще бъде още една възможност да насочим своите усилия към подкрепа на младите хора в България, като повишим и настроим общественото съзнание към темите, които младите хора са определили като най-важни за тях”, каза министърът на младежта и спорта.

Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент анонсира, че календарът на Европейската година на младежта в България ще бъде разнообразен и динамичен.

“Предвиждат се редица събития с активното участие на младежката общност в партньорство с редица институции и организации в страната, за чиято подкрепа искам предварително да им благодаря. Основните сфери на събитията у нас са насочени към образование и обучение, култура и изкуства, доброволчество, физическо и психично здраве, нетолерантност, влияние на социалните мрежи и въздействие на пандемичната обстановка върху младите хора”, обяви министър Василев.

Радостин Василев: Предвиждаме да изградим още един обект за зимни спортове

На събитието присъстваха още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, зам.-министърът на младежта и спорта Диана Иванова и зам.-министърът на образованието и науката Генка Петрова-Ташкова.

Иванова представи в детайли планираните събития от ММС в рамките на Годината на младежта 2022. Тя посочи, че ще бъде разработена Бяла книга на младежкото доброволчество, която ще има за цел да популяризира доброволчеството сред младите хора. Предвижда се организирането на Биенале на изкуствата в Пловдив, Велико Търново и София. В шест населени места ще бъдат реализирани Академии за млади лидери, които ще имат за цел насърчаване на активното младежко участие в разработването и прилагането на политика за младите на национално и местно ниво. Сред планираните дейности е и провеждането на Национална младежка конференция, която да събере на едно място младежи, младежки организации, активни граждани, експерти и политически представители. В рамките на конференцията ще бъде дебатирано около изпълнението на младежките политики с голям хоризонт от време. Диана Иванова обяви, че по време на Европейската година на младежта ще бъдат организирани и редица спортни прояви.

Информация за всички събития на ММС ще бъде публикувана в обновената Национална информационна система за младежта и в единния календар, който съдържа новини за всички дейности и инициативи в България.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нищоправец

2022.05.09 | 18:26

2
МНОГОФМИ Е СМЕШЕН,ТОЗИ ГЕЛОСАН КОМПЛЕКСИРАН БУХАЛ.
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.09 | 17:28

1
ГАДНИ, ТЪПИ, МРЪСНИ, МЪРЗЕЛИВИ ЖИВОТ НИ! САМО БИРА ВИ ДАЙ ДА СМУЧЕТЕ НА ПЕЙКИТЕ В 45 У-ЩЕ! С ВЪЗПИТАТЕЛНА ЦЕЛ! ЩЕ ВИ СЕ С Е Р А В МУЦУНИТЕ БЪЛГАРСКИ!

Добави коментар

Водещи новини