Корнелия Нинова: Русия е приятелска държава

  • 08 май 2022 19:48

  • 8289
  • 184
Корнелия Нинова: Русия е приятелска държава
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Чухме крайни мнения, но Русия спрямо България е приятелска държава“, смята министърът на икономиката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. В предаването „Защо, господин министър?“ лидерът на левицата отговаряше на въпросите на Мария Цънцарова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6259

„По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България е приятелска държава“, смята Нинова.

На въпрос защо наш приятел спира газта ни, Нинова каза, че не може да коментира сделката с „Газпром“, тъй като това не е в нейния ресор. „Вероятно това е ответен отговор на санкциите, които се налагат срещу Русия. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре. Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.

Асен Василев: Без дерогация за руския петрол за България, няма да подкрепим санкциите

На въпрос кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна, лидерът на левицата не даде отговор. Тя каза, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и, че няма значение кой печели и кой губи.

„Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре със санкции и контрасанкции“, смята Нинова.

Лидерът на БСП коментира въпросите за руския петрол и газ, санкциите и контрасанкциите

„България ще наложи вето на ембаргото на руски петрол“, каза Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. „Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България“, каза тя.

Министърът на икономиката допълни, че страната ни наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време докато се пренастрои системата и ще излиза по-скъпо. „Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията“, каза още Нинова.

Тя бе категорична, че страната ни трябва да настоява за такова вето.

„Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?“, каза Нинова.

Министърът на икономиката каза още, че вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.

Нинова се спря и върху военнотехническата помощ за Украйна „Ние оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме. И за Русия също, от години. България изнася за над 50 до 60 други държави. Когато те го купят, то става тяхна собственост и България няма право да търси отговорност от тези държави какво правят с това оръжие“, каза Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на въпрос какво се товари на Летище „София“.

„Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно“, каза Нинова.

На въпрос как би отговорила на критиките на президента Радев за оръжията, Нинова коментира, че думите му са манипулация. „Той знае много добре, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети“, каза Нинова.

Нинова коментира и отношенията меджу  БСП и Румен Радев

„Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП“, каза Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за в отговор на въпрос дали Румен Радев все още е президент на левицата.

„Изненадват ме някои от реакциите му. Надявам се да остане обективен в оценките си“, каза Нинова.

 

Валери Зайцев
8289 184

Свързани новини

Коментари 184

Добави коментар
wtf

2022.05.09 | 08:55

184
и основен спонсор на бкп повече от век........

2022.05.09 | 08:54

183
Приятел не убива брат си.

2022.05.09 | 08:54

182
Русия ни е враг още по турско владичество.

2022.05.09 | 08:53

181
Защото са ни приятели, затова ни спряха газа, затова убиват българи в Украйна и ни се присмива, че подкрепяме българите в Македония.

2022.05.09 | 08:34

180
Тази се изкара голяма героиня. Всъщност е троянски кон на Борисов.
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.05.09 | 07:35

179
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.

2022.05.09 | 06:54

178
Всички червени помияри да го духат
Росен

2022.05.09 | 06:46

174
Заради американците , всячески се опитват да я направят вражеска и неприятелска страна на БГ. Умишлено

2022.05.09 | 06:53

177
Я го духай бе червен помияр

2022.05.09 | 06:52

176
Мръсна червена биволица
Gtr

2022.05.09 | 06:52

175
Това е отвратителен човек, как може една жена която е и майка да нарече някой приятел който е убил повече от 200 деца. Ранени незнам колко.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини