Атанас Зафиров: Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за българското общество

  • 06 май 2022 14:49

  • 1220
  • 24
Атанас Зафиров: Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за българското общество
© БСП
Слушай новината Слушай новината

„Решението на Народното събрание и фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна са победа за българското общество и като цяло победа на здравия разум. Вярвам, че това ще бъде оценено от нашите сънародници. Неслучайно от самото начало казахме, че нашите усилия ще бъдат насочени в посока да не предоставяме оръжия и боеприпаси на Украйна.” Това заяви заместник- председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6226

Той допълни, че всяка от партиите в коалицията е направила своите компромиси, като някои от тях са били на границите на допустимото.  

Симов: Най-важното е, че няма да изпратим нито един патрон на Украйна

„От самото начало в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е имахме 2 основни позиции- „не” на войната и „да” на мира, и другата беше подкрепа за Украйна, но "не" на изпращането на оръжия и боеприпаси”, категоричен бе Зафиров по отношение на позицията на социалистите за конфликта в Украйна.

По думите му решенията на „Продължаваме промяната” не са самосиндикални, а се взимат след обсъждане вътре в самата коалицията.

„Решението, което взехме вчера, е комплекс от мерки, в това число и възлагането на българското правителство да направи план за справянето с последиците от тази криза. Освен военнотехническа, ние сме записали икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и мисля, че именно върху последните две мерки трябва да акцентираме”, подчерта социалистът.

Според депутатът от левицата има много по-важни неща, с които можем да помогнем на Украйна и едно от тях е съдействието за износ през пристанище Варна на 10 млн. тона пшеница, с която те разполагат.

„Нима тези неща са по-малко важни от това да се дава оръжие, с което да се убиват хора? Темата беше малко преекспонирана и се ползваше за вътрешна употреба от страна на опозицията”, коментира Атанас Зафиров.  

„Аз не мога да кажа какво точно ще ремонтираме, докато украинската страна не заяви какви са техните нужди. Това, което те изразиха като желание беше много общо – ремонт на военна техника. По принцип България има възможности за ремонт на стрелково оръжие и на тежка техника. Съвсем друг обаче е въпросът с логистиката. Сложен е този процес, но мен по-скоро ме притеснява самото състояние на нашите ремонтни заводи, където дълги години вървеше един процес на обезкървяване”, каза още председателят на парламентарната Комисия по отбрана относно детайлите за ремонт на военна техника на украинската страна и допълни, че има още редица важни въпроси, като този с резервните части, лицензите, както и с работната ръка.  

Той акцентира и върху факта, че България изнася оръжие за 50 страни, но нито една от тях не е Украйна и призова българските граждани да не се поддават на пропагандата, преследващата вътрешнопартийните цели. Заместник- председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е също така определи и българския военнопромишлен комплекс като един от малкото работещи.   Атанас Зафиров отправи поздрав към всички военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„Това са хора, на които ние дължим уважение и доверие, защото, за съжаление, последните години службата в Българската армия става все по-малко привлекателна. По време на тази криза стана ясно, че българската национална сигурност трябва да бъде разглеждана в контекста на големите геополитически процеси, от които ние безспорно изоставаме. Уверявам ви, че още в следващата актуализация на бюджета тези неща ще бъдат отчетени успешно”, каза в заключение той.

Мая Йорданова
1220 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.05.06 | 20:58

24
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.

2022.05.06 | 19:57

23
Свиня червена мръсна
М. Иванов

2022.05.06 | 19:54

22
Няма отърване от тия путлер ски подлоги...

2022.05.06 | 18:29

21
Грух ,грух не е от обществото
Умник Гюро

2022.05.06 | 18:13

20
Подривен комунистически боклук.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.05.06 | 16:44

12
Фактът, че България е единствената страна в ЕС, която е с пияните ватенки, докзва за пореден път какъв невменяем идиот е българинъТ и колко безкрайно прост е той. Затова доживотно робство за тая претопена с турци, цигани и русофилистици нация! Това е фактЪТ, червена руска подлого!
….

2022.05.06 | 18:04

19
Както и най-бедната в Европа че и в света. Дали има връзка?
6

2022.05.06 | 18:01

18
ненормалник
Ti .

2022.05.06 | 17:41

17
Tоя свинчок да ходи при руските свине... Там ние мястото. БСП ...РУСКИ СВИНЕ..ХЕ..ХЕ .ХЕ.
Ti .

2022.05.06 | 17:41

16
Tоя свинчок да ходи при руските свине... Там ние мястото. БСП ...РУСКИ СВИНЕ..ХЕ..ХЕ .ХЕ.

2022.05.06 | 17:31

15
Гордеете се с това че сте на страната на фашиста Путин ли?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини