Депутат от ПП: Украйна има нужда от ремонт на тежка техника

  • 03 май 2022 08:50

  • 1625
  • 23
Депутат от ПП: Украйна има нужда от ремонт на тежка техника
© БНТ

На коалиционния съвет довечера от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" ще коригират предложението си за Украйна като добавят формулировката "военно-техническа" помощ. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" за Украйна.

По думите му Украйна има нужда от ремонт на тежка техника. 

Минчев: Предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна е тежко политическо решение

Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев преди утре парламента да разгледа въпроса на извънредно заседание.

"В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител." - каза Икономов.

Икономов заяви, че не мисли, че БСП ще напусне коалицията заради решението за военна помощ. 

"Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото да ни разделят." - увери той.

В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

"По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си." - заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

Извънреден коалиционен съвет за военната помощ за Украйна

"Много силно се акцентира върху темата "страх" и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото - че ако дадем оръжие, видиш ли – влизаме във войната. А това е двоен избор – имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо." - каза Калоян Икономов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1625 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Смърт мръсна да бъде!!!

2022.05.03 | 12:29

23
Украйна има нужда (и то спешна!!!) всички нацисти/фашисти (дори жени и/или деца!!!) да бъдат избесени по стълбовете!!! Това важи и за всички други (задължително и в България!!!) държави, по земното кълбо - както и за всички други аборти, а именно - Смърт за всички нацисти, фашисти, комунисти, анархисти, американофили, русофили, украйнофили, путинофили, ционисти и всички тем подобни, умствени малформации!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! Тоя нефелника долу, чак ги бил подкрепял украйнските нацисти/фашисти бе... Хахаха така ще те подкрепим някой ден - от някой стълб... Хубава подкрепа и поддръжка ще ти дадем - ще има да висиш - ехеее :) Както се казва - когато и да ви избесим все ще е късно :) Час по-скоро трябва да изчистим майката Земя, от такива като вас :)
фен

2022.05.03 | 12:26

22
БЕРИ,ЧЕМОДАН,ПОЙДИ,на ремонт!
Гост

2022.05.03 | 10:48

17
А България от какво има нужда или нея кучета я яли

2022.05.03 | 11:17

21
ми да, като се въргаляте по диваните
bai stavri

2022.05.03 | 11:12

20
a balgarskiat narod ima nujda ot pari i evtini stoki tok gaz benzin navta a vie mislite za fa6istite ot ukraina za tova li ve slojihme tam be mrasnici da ni lajite i vavli4ate vav voini bog da ve nakaje do 1 vsi4ki koito se podpi6ete za urajie da pra6tate do posledno kolqno da ve nakaje
радев

2022.05.03 | 11:00

19
москва вашата майка ще ч укам е к урви от пп и бсп намалявайте цените
wtf

2022.05.03 | 10:30

16
не искам и една стотинка от моите данъци да отива за оръжие!!!!!!!
Гост

2022.05.03 | 10:49

18
Аз също
плевен

2022.05.03 | 10:25

15
има на м айка ти п утката
ЦЪРВУЛИ

2022.05.03 | 10:24

14
ВИЕ НА ЕДИН ДВИГАТЕЛ НА АВТОБУС НЕ СТЕ КАДЪРНИ ДА НАПРАВИТЕ КАКТО ТРЯБВА ОСНОВЕН РЕМОНТ! КАКВО ЩЕ РЕМОНТИРАТЕ БЕ?! :) ТЕ ЗАТОВА ИКАРУСИТЕ ПУШЕХА! :) А ЧЕРЕШОВИ ТОПЧЕТА НЕМА В УКРАЙНА! :)

2022.05.03 | 10:18

13
Пенсии оправете в българия
СТРАНДЖАТА

2022.05.03 | 10:14

12
ДАЛАВЕРАТА Е В УМА НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК - ЕВТИНАТА, ДРЕБНА, САКАТА, ГАНЬОВСКА ДАЛАВЕРА.

Добави коментар

Водещи новини