Александър Николов: Нямаме нито едно нарушение по договора с Русия

  • 30 април 2022 09:34

  • 1018
  • 15
Александър Николов: Нямаме нито едно нарушение по договора с Русия
© Кадър - Нова телевизия

Няма да има режим на тока у нас. България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна. Това заяви министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен в  ефира на Нова телевизия.

По думи му обаче проблемът се съдържа в по-дълбоки детайли. „Той ес състои в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за българската страна. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира Николов.

Енергийният министър категоричен: Количествата за текущите нужди от газ ще бъдат изпълнени

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описаво превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта той.

Според него искането на подобен механизъм за плащане ясно показва две неща. „Ако беше подписано от ръководството на „Булгаргаз” или от който и да е техен борд, това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва ефективно от ден първи чрез превалутиране на курс, който си решава трета страна. А какво се случва, ако преведените пари в доларовата сметка, изчезнат?”, коментира той.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че „българската страна третира „Газпром” като търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война”. „Диалогът от страна на „Булгаргаз” с „Газпром” не е спирал”, посочи Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен

Той обясни, че цената на газа зависи от микса, наличен към момента. „Когато в рамките на 24 часа 90% от този микс бъде изтеглен, тогава нещата са много трудни за решаване в плоскост да се постигне цялото количество и оптимална цена”, каза министърът.

„Нека не забравяме и по каква причина у нас влиза количеството газ от Азербайджан. Това, което се опитваме да направим в последната седмица, са всички възможни договори, преговори и алтернативни решения с партньорите от там. Около милиард е дългосрочният договор, дали количеството ще бъде по-голямо – предстои да видим. Според мен има такава възможност и вероятно тя ще бъде използвана”, добави Николов.

 

Калина Христова
1018 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.04.30 | 19:10

15
А НА ТВОЙТА МАЙКА ЛИЧНО, ЩЕ С Е Р А У МУЦУНАТА! :)
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.04.30 | 19:09

14
К У Р В Е Н С К О ГЮБРЕ, КЪДЕ СА ДОГОВОРИТЕ ЗА ИЗНОС НА ТОК С ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ....? :) ДА Е В А МАЙКА ВИ БЪЛГАРСКА ПЕТКА В З У Р Л А Т А !
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.04.30 | 19:05

13
А ТОВА МРЪСНО К У Р В Е Н С К О БЪЛГАРСКО К О П Е Л Е Е ЧОВЕК НА КОЛХОЗНИЦИТЕ! ЗАТОВА Е В ТОВА МИНИСТЕРСТВО ЗАЕДНО СЪС ЗАМЕСНИКА СИ!
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.04.30 | 19:02

12
ЗАТОВА И ДОГОВОРИТЕ СА ТАЙНИ И СЕ КРИЯТ ОТ ГО ВЕ ДО ПОСЕЛЕНИЕТО :) БЛИ СТЕ И СТЕ КОЛОНИЯ :) СЛУГИ! РАТАИ И ПРОСТИ ТУТКИ! И НИЩО ДРУГО! :)
ЗА ГОВОРИ-М СЕГА

2022.04.30 | 19:01

11
АКО ПОГЛЕДНЕТЕ КЪДЕ Е КОЗЛОДУЙ НА КАРТАТА, ТО Е ПО-БЛИЗО ДО СЪРБИЯ! ОТКОЛКОТО ДО ПЛОВДИВ, ДА НЕ МЕРИМ С ЛИНИЙКАТА ДО ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ. ТО ЗАТОВА И Е НАПРАВЕН ТАМ АЕЦ, А НЕ ДО РУСЕ, ЗА ДА ЗАХРАНВАТЕ С ТОК СЪРБИЯ БЕ ДЕ БИ ЛИИИИИИИИИ!!!!!!! НИТО ЗА ГЪРЦИЯ, НИТО ЗА ТУРЦИЯ ИЗНАСЯТЕ ИЛИ СТЕ ИЗНАСЯЛИ НЯКОГА, А ЗА СЪРБИЯ/РУСИЯ.
Еми...

2022.04.30 | 12:51

10
Кaзaнo e - дoгoвopитe с paшистaн нe стpyвaт и хapтиятa, нa кoятo сa нaписaни. paшистaн нe e дъpжaвa, a с6иpтoк 6aндити, eдинствeнoтo, кoeтo e сигypнo e, чe aкo мoгaт дa нaсилят и дa oткpaднaт, щe гo нaпpaвят. paшистaн тpя6вa дa сe yнищoжи.
Това е един

2022.04.30 | 12:30

9
Оср@н@к

2022.04.30 | 11:54

8
Не се обясняваи бе умнокрасавец, терсехте го нарочно сега станахте за смях поне Чирен да бяхте напълнили

2022.04.30 | 09:59

1
Нали руските варвари ни бяха "братушки " ?!?! Какво стана та ни спряха първа на нас газа....истината е че руснака никога не ни смятал за нещо повече от територия
Сеня Киров

2022.04.30 | 11:32

7
Какво стана с газта? Не платиха, изключиха го.
истински братуши са украински беженци

2022.04.30 | 11:30

6
Украинците са разровили Черно море и всички са им длъжни за това!
Няма, да има

2022.04.30 | 11:28

5
Затворени морски пристанища.

Добави коментар

Водещи новини