СОС: Най-лошият вариант е "Топлофикация" да работи на мазут, ще доведе до голямо замърсяване

  • 29 април 2022 10:36

  • 651
  • 4
СОС: Най-лошият вариант е "Топлофикация" да работи на мазут, ще доведе до голямо замърсяване
© Булфото (архив)

"Топлофикация София" все още не е минала на мазут заради спирането на доставките на руски газ. От два дни работи в летен режим - отоплителният сезон приключи и парното е спряно. Това означава, че за топлата вода се употребява три пъти по-малко синьо гориво. Това каза в студиото на "Денят започва" Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет.

По думите му "Топлофикация" е най-големият единичен клиент на "Булгаргаз". Една трета от природния газ в България се употребява от "Топлофикация София".

Фандъкова: Нужните количества природен газ за „Топлофикация София“ са гарантирани до май

"В момента имаме уверение от държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", че имаме количества за още месец напред, за да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, за да успокоим и гражданите от къде и какви доставки ще бъдат насочени за столичната Топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, проблемът с цената е на второ място", каза той.

Георгиев заяви, че най-лошият вариант е от 1 юни "Топлофикация" да се наложи да работи на мазут.

Това за нас е крайно нежелателен вариант, защото означава замърсяване и ще бъде много по-неефективно финансово за дружеството. Да преминем на мазут, това би била една малка, ако не екологична катастрофа, то влошаване драстично и зануляване от постигнатите много добри резултати през годините. По закон "Топлофикация" има право да работи минимум за 10 дни на мазут, което е много по-мръсно производство и вредно за финансовото състояние на дружеството, допълни председателят на СОС.

Той уточни, че в момента се купува природен газ за 142 лв. Прогнозите за поскъпване са от 20 до 50%.

При пълно спиране на газа - празнично разписание на автобусите в градския транспорт в София

Одобрената цена от КЕВР е 47 лв., заради което е имало вариант регулаторът да увеличи цената на топлинната енергия, но държавата е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата щета за дружеството е 337 млн. лв от октомври до днес, каза Георгиев.

По отношение на градския транспорт Георгиев каза, че газ за градския транспорт в София имаме до края на май. Като най-лош вариант ще бъде преминаването към празничен вариант - два пъти по-малко курсове.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
651 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МАРШ БЕ

2022.04.29 | 10:40

1
УМПЛЕШ !
вуте

2022.04.29 | 11:25

2
Боли ма фара за пушека-София се вмириса "на кисело" .
Сърбеца

2022.07.21 | 06:01

4
Селтак
scarface

2022.04.29 | 11:41

3
Ха-ха Путин ни върна с 50 години назад.Хак да ни е.Ставаме вечните роби на краварите.

Добави коментар

Водещи новини