Илияна Йотова: Нашата позиция е последователна от първия ден на войната

  • 28 април 2022 21:09

  • 2719
  • 20
Илияна Йотова: Нашата позиция е последователна от първия ден на войната
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Нашата позиция е последователна от първия ден на войната, каза в отговор на журналистически въпрос в Сандански вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, където беше гост на празника на града, предаде БТА.

Попитана за позицията ѝ по темата за подпомагане на Украйна с оръжия и диалога през медии между президентската институция и правителството през последните дни, Йотова припомни, че в началото на инвазията в Украйна от страна на Русия, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на събра всички представители на властта и на службите в страната, за да бъде изработена консолидирана българска позиция. Там войната беше определена като абсурдна, като агресия и тази позиция продължава да е валидна и до ден днешен, посочи Йотова.

„Аз не зная с какви аргументи правителството промени собствената си позиция по отношение на помощта с оръжие за Украйна. Само допреди няколко дни министър-председателят Кирил Петков казваше, че ако той е само Кирил Петков, би помогнал с военен начин на Украйна веднага, но като премиер ще се въздържи, защото са много сложни отношенията в коалицията и той трябва да постъпи отговорно“, каза още Йотова. „Вчера подобна позиция от вицепремиера Асен Василев беше наречена позорна и беше квалифицирана, според мен изключително постоянната и категорична позиция на президента, по този недопустим начин“, допълни вицепрезидентът.

Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%. ПП „за” изпращането на оръжия в Украйна: Позицията на Радев е позорна

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че по-тревожни са задълбочените противоречия вътре в самата коалиция. Днешният ден даде простор на противоречиви сигнали, което поставя България в една твърде деликатна ситуация, каза още тя.

"От една страна от София се чуха призиви да се сложи таван на цените на газа и да се възстановят договорите с "Газпром", същевременно другият вицепремиер - Асен Василев, от Брюксел заяви твърдо, че няма да има продължение на договорите с "Газпром", не може да има и таван на цените съответно, защото той смята, че може да бъдат договорени дори още по-добри цени за доставките", каза пред журналисти Йотова. 

Вицепрезидентът изрази надежда в следващите дни да има единна правителствена позиция. Според нея в сряда, на извънредното заседание на парламента, ще има решение на Народното събрание по отношение на военната помощ за Украйна. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2719 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Петров

2022.04.29 | 08:43

20
Сега ситуацията по цялата западна граница на Русия-Беларус-Украйна е много нестабилна. Съединените щати тласкат източноевропейците във войната с всички сили, докато Украйна окончателно не рухне. Те се съпротивляват, защото се страхуват, но рано или късно тази съпротива ще бъде сломена. Както винаги в такива случаи, времето е от съществено значение. Съединените щати трябва да имат време да започнат голяма война преди разпадането на групировката в Донбас на въоръжените сили на Украйна. Русия, от друга страна, би искала източноевропейците да не се готвят за бой, дори когато достигне западната граница на Украйна. Моментът на истината ще дойде след началото на настъплението на руските войски на Десния бряг.
Българин

2022.04.29 | 06:16

19
Да предателска позиция! На руски подлоги и косвени убийци и терористи! Такава ви е позицията!
Ванко

2022.04.29 | 03:04

18
Свинка става за някой празник.
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.04.29 | 00:22

17
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти... От 9та минута е просто култово... Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост... Нацисти до мозъка на костите си... Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто... Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
к.к

2022.04.29 | 00:20

16
ти си последователна в свирките...като едно време бригадирките.която лапа к...а има гарнитура...
Palla

2022.04.28 | 23:15

15
Момичета от вашия район за секс - easydating4u.site - Влезте и се разтоварете!:)
Просто човек

2022.04.28 | 23:14

14
Путински марионетки сте...Позор!
Анонимен

2022.04.28 | 21:59

8
Комунистите и русофилите са най големия враг на България.
били едно време

2022.04.28 | 23:08

13
сега са техните деца либерастите, същите предатели и сган...
Анонимен

2022.04.28 | 23:04

12
Ще го духат заедно с руските изроди.
Патриот

2022.04.28 | 22:44

11
Вашата позиция лъсна! Държавни предатели! Ваште мемнори от Кремал яко ви държат за гушите, а вие си мислите че можете да държите нас. Марш от България руски подлоги!
Патриот

2022.04.28 | 22:43

10
Вашата позиция лъсна! Държавни предатели! Ваште мемнори от Кремал яко ви държат за гушите, а вие си мислите че можете да държите нас. Марш от България руски подлоги!

Добави коментар

Водещи новини