Гьоков: Голяма част от инфлацията е привнесена и се дължи на войната и високите цени на енергоносителите

  • 28 април 2022 15:53

  • 677
  • 10
Гьоков: Голяма част от инфлацията е привнесена и се дължи на войната и високите цени на енергоносителите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Голяма част от инфлацията е привнесена и се дължи на войната в Украйна и на високите цени на енергоносителите, каза пред медиите днес във Варна министърът на труда и социалната политика Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора. Той допълни, че случващото се в България е притеснително, но в Европа положението е същото. Това няма как да не стои на вниманието на правителството и в частност на социалното министерството, както и на БСП като партия, защото аз съм неин представител, коментира министърът.

Гьоков добави, че четирите партии от коалицията са направили своите предложения за мерки, които да помогнат на българина да оцелява в кризата, особено на най-засегнатите от инфлацията. Той припомни предложенията за диференцирани ставки на ДДС, както и намаляването на този косвен данък и на акцизите за горивата и другите енергоносители. Става въпрос за стоки, които са контролирани от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни той и допълни, че при тях цените ще паднат като се намали ДДС. Според него няма как да се облагодетелстват търговците при контролираните стоки, като газ, ток, вода.

БСП предложи увеличение на минималната работна заплата на 770 лева, предложихме да има необлагаем минимум, така че да остават повече пари у хората, припомни още министърът. Според него голяма част от нещата, които предлага БСП, се приемат от коалиционните им партньори. Една част не се приемат, като таван на цените. На мотива, че това не е пазарно Гьоков каза, че това се прилага в Гърция, Испания, Унгария. Той допълни, че по този въпрос, както и за необлагаемия минимум, в коалицията няма съгласие.

Министърът посочи, че има създадена сериозна работна група с експерти от финансовото министерство, социалното ведомство и Националния осигурителен институт, която работи върху пенсионната система. Гьоков каза, че иска да се компенсират пенсионерите след отпадането на добавките от 60 лева за COVID-19, както и да се намери вариант да се намалят разликите между старите и отпуснатите сега пенсии.  От 1 юли няма как да се реши проблема с разликите между старите и нови пенсии, но със сигурност ще се компенсират отпадането от същата дата на добавката от 60 лева, както и натрупаната инфлация от началото на тази година, посочи министърът. 

Гьоков се срещна с посланика на Алжир Байя Бенсмаил

В отговор на въпрос за увеличението на заплатите на работещите Гьоков каза, че в коалиционното споразумение е записано, че трябва да се разработи стратегия за повишаване на доходите на всички българи. Според него това е много сложен въпрос и такава стратегия не е никак лесна. По нея се работи много сериозно в работна група. Министърът каза, че вече са му представени първите резултати, но не иска да ги коментира, за да не създава свръхочаквания у хората за нещо, което още не е сигурно.

Той коментира още, че се работи и върху изграждането на автоматичен механизъм за вдигането на минималната работна заплата, като той ще бъде съобразен с европейската директива за адекватните минимални работни заплати, която се очаква бъде приета всеки момент, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
677 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Platen optimist

2022.04.28 | 23:53

10
Udobno izvinenie za nekadarnici...
Така

2022.04.28 | 16:02

1
Ами ние защо ще купуваме газ от Гърция!!!??? Той е руски. НО ВИЕ ИЗМАМНИЦИ ЛАМТИТЕ ЗА КОМИСИОННИ!! БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА ВЪОБЩЕ!!
Platen optimist

2022.04.28 | 21:58

9
Ruski e , no Rusia ne znae tozi trik
Анонимен

2022.04.28 | 21:49

8
Комунистите и русофилите са най големия враг на България.
Диди

2022.04.28 | 18:41

7
Всички наоколо са виновни за всичко само мажоретките на мафията са в бяло. По некъдърни сте и от Виденов.
кир михалаки

2022.04.28 | 18:30

5
Марш бе измамник на пенсионери ! Играч на сивата мафия
таралежко

2022.04.28 | 18:30

6
Ммммм да!

2022.04.28 | 18:26

4
Тоя да не го виждам !Измамник!
българин

2022.04.28 | 16:32

3
тоя селяндрин пак изпълзя. аман от мошеници.

2022.04.28 | 16:23

2
Добре де ама това нас какво ни интересува??? Децата не питат има ли война???? Гледам че си старец, твоите си ги отгледал ама ние младите какво да правиме????

Добави коментар

Водещи новини