Възможности за сътрудничество обсъдиха Илияна Йотова и областният управител на Емилия-Романя

  • 21 април 2022 13:55

  • 314
  • 2
Възможности за сътрудничество обсъдиха Илияна Йотова и областният управител на Емилия-Романя
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Възможности за задълбочаване на сътрудничеството между България и италианската област Емилия-Романя обсъдиха в Болоня вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и областният управител Стефано Боначини, който е и президент на Съвета на европейските общини и региони, представляващ над 100 хил. регионални и местни власти, включително и български. Съвместни проекти между България и Емилия-Романя могат да бъдат осъществени чрез Националните планове за възстановяване и устойчивост.

Тема на разговора бяха икономическите последствия от пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна. Област Емилия-Романя е един от най-богатите региони на Европа, основно за нея е индустриалното производство. Областният управител Стефано Боначини представи пред вицепрезидента Йотова действията на италианското правителство за овладяване на енергийната криза чрез търсене на алтернативни доставчици и източници на енергия, както и директно подпомагане на най-пострадалите граждани и бизнес от ръста на цените. Общо беше мнението, че Европейският съюз трябва да изготви извънреден план с мерки за успокояване на европейските икономики. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна, че се очаква в най-скоро време българското правителство да предприеме пакет от мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса заради бързия темп на инфлацията.

На срещата беше обсъдена и бежанската вълна от Украйна. Една четвърт от украинските бежанци в Италия са в област Емилия-Романя. Вицепрезидентът посочи, че е необходимо да се разработят програми за интеграцията на тези, които ще останат. Йотова и Боначини бяха категорични, че трябва да бъдат положени всички усилия за дипломатическо решение на конфликта.

Вицепрезидентът Йотова благодари за грижата за българската общност в Емилия-Романя, особено в тежкото време на пандемията. В областта по официални данни живеят около 5000 български граждани.

В срещата участваха и българският посланик в Италианската република Тодор Стоянов и почетният консул на България за област Емилия-Романя Франко Кастелини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.21 | 14:32

2
УЖАС.УЖАС.ТОВА НИЩОЖЕСТВО УНИЩОЖИ ВСИЧКО С КОЕТО СЕ ГОРДЕЕХМЕ.ТО ЛЪЖИ,ТО СЛАБ ПО БЪЛГАРСКИ,СЛАБ ПО АНГЛИЙСКИ И СЛАБ С ГЛАВАТА.ТОТАЛЕН СРАМ

2022.04.21 | 14:13

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК РУСКИ НАЦИСТ

Добави коментар

Водещи новини