Цветанов: За каква дигитализация в Български пощи говорим, след като с една хакерска атака не може да се справят

  • 20 април 2022 14:11

  • 1741
  • 3
Цветанов: За каква дигитализация в Български пощи говорим, след като с една хакерска атака не може да се справят
© Републиканци за България
Слушай новината Слушай новината

Докато зам.-министър председателят по ефективно управление Калина Константинова обяснява как в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 100 млн. лева за дигитализация на Български пощи, така 4-ти ден не успяват да се справят с хакерската атака над пощите.

Това се казва в официална позиция на председателя на "Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г." Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа по повод хакерската атака срещу "Български пощи". Публикуваме позицията без редакторска намеса: 

Информационни системи на Български пощи бяха обект на кибератака

"Българските пенсионери не могат да получат както пенсиите си, така и предвидените добавки за Великден. Но не само, преустановени са и плащанията и преводите през тях, както и плащането на сметки- ток, вода и парно. При всички критични за националната сигурност системи следва да се спазва принципът за поддържане на съответните ресурси от второ ниво, които могат да осигурят възможността за бързо възстановяване на атакуваните системи. За целта следва да има бекъп сървъри с инсталиран и готов за пускане в експлоатация на основното софтуерно ядро на системата, както и мигриране на данни, от последния наличен бекъп на бази данни. Подобно стартиране не би следвало да отнема повече от няколко часа.

В случая са актуални въпросите: Има ли подобно обезпечение? Ако има, защо не е преминато към бекъп системата? Ако няма - защо е допуснато да се стигне до подобна ситуация?, имайки предвид заявката, която дадоха в началото на мандата си новите управляващи за въвеждането на електронно управление и дигитализация. Осигуряват се над 100 милиона лева за обновления, но е важно за какви точно цели ще бъдат реализирани. Ако инвестициите са само за компютърните терминали на служителите, това не решава по никакъв начин проблемът с наличието на обезпечение на системата на „Български пощи“ ЕАД, в случай на хакерска атака или критичен проблем в системата.

Лесното решение е да се наливат средства за добиване на публично оправдание, относно извършването на някакви дейности по възникнал проблем и неговия публичен отзвук, но заявката на българското правителство бе, че ще се решават проблемите на електронното управление. Този подход няма да осигури крайно решение, а само моментен PR и то по притеснително познатия подход, който самите управляващи неистово критикуват вече повече от 2 години - и в качеството си на участници в служебните правителства и като част от коалиционното правителство. 

От „Български пощи” увериха, че пенсионерите няма да останат без пенсии

Това ли е промяната, за която обещаваха управляващите от Продължаваме Промяната? Ще започнат ли да работят в полза на българското общество или ще направят всичко възможно само да усвоят европейските средства, а след тях ще останат само обещанията?". 

Филип Епитропов
1741 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
цвъки

2022.04.20 | 14:28

2
цвъки, питай си твоето правителство, нали правихте цифрово правителство
по

2022.04.20 | 14:28

3
по точно томи жабока
Баце

2022.04.20 | 14:24

1
Цвъки пак изскочи отнякъде и се изцвъка!

Добави коментар

Водещи новини