Политическа апатия тресе българите?

  • 20 април 2022 08:54

  • 952
  • 1
Политическа апатия тресе българите?
© Bulphoto/архив

Предсрочни парламентарни избори в момента не са необходими, смятат по-голямата част от българите. Това не означава кредит на доверие, а по-скоро е политическа апатия и нежелание от още политически сътресения при нови избори, коментира пред бТВ политологът Анастас Стефанов.

47% от анкетираните са на мнение, че не е необходимо отново да гласуваме. 37 процента са на противоположно мнение и твърдят, че предсрочни парламентарни избори трябва да има.

58% от анкетираните са дали отрицателна оценка на правителството. Положителна е дейността му за 27 на сто.

"Тренд": ПП бележи нов спад в подкрепата, ГЕРБ първи, ако изборите бяха днес

„Няма какво да ни учудва, в крайна сметка политическата зима, както я наричаме, общо взето и тези инфлационни процеси и всички тези предизвикателства, доведоха до бързо изчерпване на този кредит на доверие към кабинета“, обясни Стефанов.

За разлика от правителството, президентът получава преобладаващо положителна оценка - 50%. Отрицателно е мнението на 38 на сто от анкетираните.

„Едно е сигурно президентът Радев дава политически тон, който говори за това, че и да се е ползвало правителството с определен кредит на доверие, той не е неизчерпаем. Президентът по-скоро показва, че ще се държи като коректив към изпълнителната власт. Така че по-скоро президентът ще бъде на необходимата дистанция и с необходимия критичен тон, когато се налага“, каза още политологът.

Електоралните нагласи сред тези, които са заявили, че ще гласуват, показват, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са първа политическа сила с 23,6 на сто.

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ са втори с малко над 20%. Трети са ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с с малко повече от 11 на сто. Следват БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е с 10,5. „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ - с 9,3%.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ с малко над 7% и „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ с малко под 7.

„Ние вече виждаме разлика от над 3% в полза вече на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, което прави първа политическа сила, тоест ПП продължават да регистрира ерозия сред  подкрепата си. Има ръст пък за „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, което е доближава много близко до трета и четвърта политически сили. Това може да се дължи, че могат да изказват по-радикално мнението си и да печелят дивиденти сред определени групи в обществото“, обясни още Стефанов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
952 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.20 | 09:22

1
Нищо подобно. Ври и кипи. След Боко, Кирчо и Кокорчо, всеки чувства, че става за управляващ, така олизахме дъното, та всеки ганьо е готов за келепира.

Добави коментар

Водещи новини