Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

  • 19 април 2022 18:20

  • 3085
  • 6
Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни
© БСП
Слушай новината Слушай новината

„Ние поне от 4 години водим последователна политика за намаляване на ДДС на основни храни, лекарства и детски стоки. Така че това е и наш приоритет“. Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на брифинг в централата на партията, по повод вчерашната коалиционна среща, на която са се обсъдили теми около ДДС.

„Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента“, категорична бе Нинова и допълни, че един от начините те да бъдат свалени, е през намаляване на ДДС и на акцизи.

„Освен намаляване на ДДС на основни хранителни стоки на нулева ставка, на среща с коалиционните партньори ние предложихме намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно. Убедени сме, че това е един от начините реално да се свалят цените“, обясни вицепремиерът.

Мая Манолова: Нинова предаде своите избиратели, коалицията удари българските пенсионери

Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки. По думите ѝ нулевата ставка за плодовете и зеленчуците категорично ще помогне на родното производство.

„Ще дадем глътка въздух на българските земеделски производители и да има повече родно производство на пазара“, заяви тя.

Според Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

„Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика“, уточни министърът на икономиката. По думите ѝ все още се водят разговори в коалицията за обединение около конкретни икономически мерки. Тя припомни и че миналата седмица поиска обща среща на съветите по финанси, икономика и социална политика, за да бъдат обсъдени различни варианти.

„Още едно наше предложение е за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията“, каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и допълни, че оттам биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

„Мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец. Ние направихме предложение и вчера включително на коалиционния съвет, тя да бъде продължена, защото българските фирми в момента са в изключително затруднено състояние“, обясни министърът на икономиката и индустрията. По думите ѝ БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е категорично е поставила въпроса за преизчисляване на пенсиите.

„Министър Василев и социалният министър Гьоков работят в момента по различни възможни варианти, но имаме уверението, че преизчисляването ще бъде приоритет при актуализацията на бюджета“, заключи лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Мая Йорданова
3085 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ЙЕИЛ

2022.04.19 | 20:10

6
другарко Нинова, личи си, че разбирате само от престъпна приватизация. НИКОГА, НИКОГА досега в условията на функционираща пазарна икономика намаляването на данък оборот или добавена стойност НЕ е довело до ЗНАЧИМО намаляване на потребителските цени. най- много с няколко стотинки или цента за пред картелните институции на ЕС. Това е така, защото НИКОЙ не може да задължи търговеца да даде целия намален процент на последния потре.бител. Това е само козметична мярка на некадърните социалдемократични правителства в ЕС! вашите идеи могат да се осъществят само в една планова икономика, по която вие от години тъгувате.
цска

2022.04.19 | 19:46

5
Това трябваше да стане от много одавна.Силно се съмнявам че ще стане
баба гицка

2022.04.19 | 19:37

4
Бойко го предложи още преди месец тъпаци - САМО ГЕРБ
НИНОВА

2022.04.19 | 19:32

3
нинова щ е умреш да знаещ

2022.04.19 | 18:48

2
Да се махат всички акцизи и зелени данъци въздух.
ne

2022.04.19 | 18:45

1
vie ste prestapnici vav turcia dds za hrani e 1 procent a vav germania e 7 procenta samo vie vzemate 20 procenta dori i na lekarstvata delo na prestapnici.

Добави коментар

Водещи новини