Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

  • 19 април 2022 18:20

  • 3099
  • 6
Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни
© БСП
Слушай новината Слушай новината

„Ние поне от 4 години водим последователна политика за намаляване на ДДС на основни храни, лекарства и детски стоки. Така че това е и наш приоритет“. Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на брифинг в централата на партията, по повод вчерашната коалиционна среща, на която са се обсъдили теми около ДДС.

„Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента“, категорична бе Нинова и допълни, че един от начините те да бъдат свалени, е през намаляване на ДДС и на акцизи.

„Освен намаляване на ДДС на основни хранителни стоки на нулева ставка, на среща с коалиционните партньори ние предложихме намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно. Убедени сме, че това е един от начините реално да се свалят цените“, обясни вицепремиерът.

Мая Манолова: Нинова предаде своите избиратели, коалицията удари българските пенсионери

Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки. По думите ѝ нулевата ставка за плодовете и зеленчуците категорично ще помогне на родното производство.

„Ще дадем глътка въздух на българските земеделски производители и да има повече родно производство на пазара“, заяви тя.

Според Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

„Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика“, уточни министърът на икономиката. По думите ѝ все още се водят разговори в коалицията за обединение около конкретни икономически мерки. Тя припомни и че миналата седмица поиска обща среща на съветите по финанси, икономика и социална политика, за да бъдат обсъдени различни варианти.

„Още едно наше предложение е за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, които бяха натрупани последните месеци, заради инфлацията“, каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и допълни, че оттам биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

„Мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец. Ние направихме предложение и вчера включително на коалиционния съвет, тя да бъде продължена, защото българските фирми в момента са в изключително затруднено състояние“, обясни министърът на икономиката и индустрията. По думите ѝ БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е категорично е поставила въпроса за преизчисляване на пенсиите.

„Министър Василев и социалният министър Гьоков работят в момента по различни възможни варианти, но имаме уверението, че преизчисляването ще бъде приоритет при актуализацията на бюджета“, заключи лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3099 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ЙЕИЛ

2022.04.19 | 20:10

6
другарко Нинова, личи си, че разбирате само от престъпна приватизация. НИКОГА, НИКОГА досега в условията на функционираща пазарна икономика намаляването на данък оборот или добавена стойност НЕ е довело до ЗНАЧИМО намаляване на потребителските цени. най- много с няколко стотинки или цента за пред картелните институции на ЕС. Това е така, защото НИКОЙ не може да задължи търговеца да даде целия намален процент на последния потре.бител. Това е само козметична мярка на некадърните социалдемократични правителства в ЕС! вашите идеи могат да се осъществят само в една планова икономика, по която вие от години тъгувате.
цска

2022.04.19 | 19:46

5
Това трябваше да стане от много одавна.Силно се съмнявам че ще стане
баба гицка

2022.04.19 | 19:37

4
Бойко го предложи още преди месец тъпаци - САМО ГЕРБ
НИНОВА

2022.04.19 | 19:32

3
нинова щ е умреш да знаещ

2022.04.19 | 18:48

2
Да се махат всички акцизи и зелени данъци въздух.
ne

2022.04.19 | 18:45

1
vie ste prestapnici vav turcia dds za hrani e 1 procent a vav germania e 7 procenta samo vie vzemate 20 procenta dori i na lekarstvata delo na prestapnici.

Добави коментар

Водещи новини