ГЕРБ внася парламентарно питане за спасяването на моряците от „Царевна“

  • 19 април 2022 11:56

  • 1019
  • 1
ГЕРБ внася парламентарно питане за спасяването на моряците от „Царевна“
© Булфото (архив)

В Народното събрание ще бъде внесено питане до министъра на външните работи, който да даде подробна информация за всички действия, предприети от държавата от 24 февруари до днес, за спасяването на българските моряци от кораба „Царевна“, който е в пристанището в Мариупол, каза днес във Варна депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бранимир Балачев. Според него правителството би следвало да предостави данни включително, ако са правени вербални опити за освобождаването на екипажа.

Според Балачев реалният собственик на кораба е Рубин Коцев, баща на настоящия областен управител на Варна Благомир Коцев. По думите му има притеснения, че основната причина моряците да останат толкова дълго в Мариупол е да не бъде загубен корабът и всъщност отговорът на външно министерство би могъл да опровергае тези подозрения.

Капитан: „Царевна” би могъл да се придвижи до друго пристанище

Като областен управител Благомир Коцев е в грубо нарушение на закона, защото не е освободен от нито една от 8-те фирмите, в които участва, включително като съдружник и управител, каза още Балачев.  Той уточни, че върху дяловете на областния управител има наложен запор като обезпечителна мярка, така че дори да иска да напусне, в момента това е юридически невъзможно. Според Балачев единственият изход е Коцев си подаде оставката, тъй като има риск всички актове, които издава на настоящия си пост, да бъдат обявени за незаконосъобразни. 

Управляващите всъщност непрекъснато грубо нарушават законите, допълни Балачев. Като примери той посочи изборът на КЕВР и преместването на Българската банка за развитие в грубо противоречие с правилника на Народното събрание. Депутатът допълни, че е незаконосъобразен и опитът парламентът да стане страна по договора за поддържка на пътищата. Народното събрание няма правомощията да сключва договори извън международни, обясни Балачев. Според него по облигационни спорове парламентът не може да бъде страна, а обявяването на договор за нищожен става единствено по съдебен ред. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1019 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дон Чичо

2022.04.19 | 12:07

1
Някой може ли да каже, какво правеше Киро на стълбището на самолета?

Добави коментар

Водещи новини