Реакциите у нас след откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля: Какво реално се случи?

  • 18 април 2022 12:10

  • 4268
  • 14
Реакциите у нас след откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля: Какво реално се случи?
© Фейсбук

Реакциите у нас след откриването на клуб "Иван Михайлов" в Битоля. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1240

"България ни предлага хитлерист и нацист за сближаване", заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски. Според премиерът Димитър Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол.

Ето какво отговориха българските полици и държавници:

Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС

Иван Михайлов е лидер на ВМРО. Наследява лидерството, след като предишният лидер Тодор Александров е убит в началото на 20-те години на миналия век. Като нарича Иван Михайлов нацист, Пендаровски нарича нацистка цялата ВМРО. Проблемът на Пендаровски с Иван Михайлов е, че до последно, лидерът на ВМРО се самоопределя като българин. Просто за бившите комунисти в Македония, всеки българин е нацист. Така внушават и македонските учебници. Очевидно на Пендаровски ще му е необходимо още време, за да разбере, че Югославия се разпадна отдавна. Ще му дадем това време. Ние не бързаме за никъде. И още нещо - Пендаровски трябва да знае, че вдигането на ветото ще зависи преди всичко от опозицията, а не от управляващите, независимо кой е в управлението и кой е в опозиция.

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО-БНД

Провокациите в Битоля са пример защо България не трябва да направи компромис спрямо позицията си за членството на РСМ в ЕС! При посещението на официалната делегация от българска страна в градовете Битоля и Охрид, където бяха открити културни институции на местните българи, видяхме само и единствено неуважение спрямо България. Не присъства нито едно официално лице от македонска страна – нито в Битоля, нито в Охрид.

В официалната делегация на България присъстваха министър-председателят, вицепрезидентът, външният министър и депутати от парламентарно представените партии. Ако може да си обясним защо не дойдоха на откриването на Културния център, кръстен на българския национален герой Иван Михайлов, то абсолютно необяснимо е защо нито едно официално лице в РСМ не отиде, па дори бил и някой чиновник от Охрид, когато вицепрезидентът Илияна Йотова поднасяше венец на паметника 15-те загинали български туристи на потъналия кораб „Илинден“ през 2009 г. Тези хора са невинни жертви на немарливостта на македонските власти, те загинаха заради неизправността на корабчето.

Македонизъм, пропаганда и дипломация

В Битоля видяхме 30 души – лумпени, които бяха с надписи „Бугари-фашисти“, „7200 евреи на душа на бугарските фашисти“, „Крвави ви се рацете“ и т.н. Това е нещо, което и медиите не видяха и не показаха е групата от 10-15 македонисти, които бяха застанали на 50 м от клуба на „Ванчо Михайлов“ и псуваха всички македонски българи, които отиваха на мероприятието.

Но надявам се всички видяха позицията на премиера на РСМ Стево Пендаровски, който си позволи да заяви, че откривайки клуб „Ванчо Михайлов“ България предлага „хитлерист и нацист“ като мост за сближаване между двете държави. Няма да коментирам закачката му с мен и съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, че сме били най-явните противници на пътя на Македония в Европа, както и че с нашето присъствие се минимализирали посланията за добросъседство, отправени от българския премиер.

Да, ние сме най-явните, но и аргументирани противници на РСМ в ЕС в този ѝ вид. Във вида, в който се показа в събота и неделя – антибългарска. И няма да променим мисленето си, докато Северна Македония не ревизира позицията си. Цялата антибългарска пропаганда, която се изля тези дни в македонските медии, обаче не отговаря въобще на истината. Иван Михайлов не е фашист. Историческите лъжи, които бълват македонистите - искаме да бъдат премахнати, защото това е обидно към България – държава, която е съсед на РСМ. Държава, от която очакват да ги пусне в Европейския съюз.

А ние от ВМРО за това говорим от години – за езика на омразата. Същевременно истината е някъде там. Истината, за която министър-председателят си затваря очите и е готов да пусне РСМ в ЕС.

Крайно време е българските политици да разберат, а най-вече Кирчо, защото явно не ги разбира тези неща и грам не го вълнуват.

Реакции в РС Македония на отварянето на клуб "Иван Михайлов" в Битоля

Кирчо ще си вземе канадската женица и децата и ще отидат някъде по света, но нашите деца ще останат тук и ще продължават да бъдат обект на омразата, както ние сега, ако допуснем тези хора до ЕС, без да реформират поведението си спрямо България.

Всичко това показва защо не трябва да има компромис. Тезите на Скопие нямат място, те тровят съзнанието на гражданите на Македония.

Христо Иванов от Младежи ВМРО-София беше категоричен: 

Не, Ванчо Михайлов не е спорен, той е БЕЗСПОРЕН български национален герой - последния велик българин на XX век!

Иван Михайлов е наследникът на Тодор Александров, лично посочен от него. Лидер на основаните като Български македоно-одрински революционни комитети, приели по-късно името ВМРО - "несломимата му организация, която се опира на широконародна подкрепа в България и Македония" . Наричан "най-обожавания" и "най-опасния човек на Балканите", а ръководената от него Организация световната и европейска преса нарича: „най-мощният и смъртоносен апарат в света“.

Безспорно велика личност в историята! Личност, която до своя последен дъх, до 5 септември 1990 г. е повтаряла, че е БЪЛГАРИН! Вкл. в своите трудове, кореспонденция, в дадените интервюта...

И точно там е проблемът на Стево Пендаровски, на Димитър Ковачевски и останалите югоносталгици - че до последен дъх Ванчо Михайлов повтаряше, че е българин, че в османските документи техните предци са били записани като: "българи, българи и пак българи, на турчина и през ум не му е минавало за македонска нация"

За югоносталгиците всеки българин е фашист, а вече и нацист. Това внушават и македонските учебници, филми, преса... Въпреки историческите източници, въпреки документите от периода преди 1944 г. Явно не са разбрали, че Югославия сгъна цирка отдавна. Явно им трябва още време. А ние нямаме за къде да бързаме!

Елисавета Белобрадова, депутат "Демократична България": 

Всяко посещение в Република Северна Македония е среща с истинските хора, които преживяват лично политическите решения, които от десетилетия се взимат за съдбата им.

Драгомир Младенов от МГЕРБ и МКК написа: 

Две заглавия, две изказвания - едното от премиера на РС Македония, другото от президента на страната. И президент и премиер атакуват Кирил Петков, който сигурно отново си мисли, че вчера се е случило нещо много успешно за двустранните отношения. И двамата изричат пропагандата за безспорната личност на Иван Михайлов. Не съм оптимист, че Просто Киро ще защити някоя от тезите или личностите ни по казуса с РСМ.

За македонските власти явен проблем е, че:

- Българската делегация вчера е включвала представители на всички политически сили.

- Трябва да има и културни македонски центрове в България.

- Културният център в Битоля е кръстен на последна силна фигура в историята на македонското освободително движение Иван Михайлов. Защо ли? Защото той е лидер на ВМРО до началото на 90-те години и категорично заявява, че е българин.

От 2017 г. насам България се опитва да направи постижимия компромис със Скопие по темата за историята ни. В същото време Скопие се държи сякаш е по-силната страна в този спор. Политическите и медийни координирани атаки се засилиха. Ясен знак какво предстои.

Аз ви казвам, че истината е най-силната страна. Състоянието на македонската държава показва, че истината не им е мила.

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО-БНД:

Докато някои хора гледат с розовите си очила и си мислят, че няма език на омразата, то нещата няма да се променят.

На метри от откриването на българския клуб в Битоля едни човечета с промити мозъци от сърбоманската политика крещяха обидни думи срещу българите от Македония. Това е идиотско, защото докато #ПростоКиро говори за изкореняване на езика на омразата в предварително подготвената си реч, то наши сънародници са псувани!

Нещо, което ще бъде сигурна спирачка за РСМ! И ние ще се борим с всички сили против езика на омразата спрямо българите в Македония.

Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП:

Щастлив съм, че битолските българи успяха, с подкрепата на българската държава и Фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски, да създадат този прекрасен български клуб. Щастлив съм и за това, че за име на клуба избраха един от най-великите българи на 20-ти век - Иван Михайлов, който през целия си живот работи неуморно за ВМРО, за свободата на Македония и най-вече за българщината! Добре е, че на откриването на клуба присъстваха вицепрезидент, премиер, министър на външните работи, както и бивши министри и представители на опозицията. Такова единение около поне една тема, съдбата на българите в Република Северна Македония, е впечатляващо и може само да ни радва. Дано част от присъстващите (и управляващи в момента) да са чули гласа на македонските българи и да са разбрали, че компромиси с българските национални интереси не може и не трябва да има. Всякакво решение за промяна на българската позиция може да дойде само, когато другата страна е изпълнила условията, посочени в Рамковата позиция от 2019 година и е престанала с фалшифицирането на българската история и насаждането на омраза към всичко българско.

Пожелавам успех на моите приятели от клуб "Иван Михайлов" в каузата им за защита на техните права в РСМ!

Ангел Джамбазки, евродепутат, съпредседател на ВМРО-БНД:

Иван Михайлов казва: „Македония без българи, огън да я гори“. А днес, огънят не просто бушува, той руши всичко по пътя си и от двете страни на границата.

През последните 48 часа в Северна Македония не остана медия, в която да няма антибългарски пасквили с определения, в които страната ни е наричана „неонацистка“. А македонските политичари видимо стават все по-арогантни и агресивни към България. Президентът Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, като заяви, че страната ни предлага „хитлерист и нацист за сближаване“. А премиерът им Ковачевски призова за откриването на културни центрове за македонците в България, което само по себе си звучи нелепо.

„Историческите“ знания, придобити от учебниците в Северна Македония, си казаха тежката дума. Вербалното посегателство срещу личността и делото на Иван Михайлов само доказа, че истинската история е трън в очите на македонските сърбокомунисти. Няма как, неуважаеми наследници на Коминтерна, да фалшифицирате факта, че и в най-трудните години в изгнание Ванче Михайлов направлява борбата на българите в Македония и е непоклатим стълб на българщината, застрашавана именно от #Белград и #Скопие. И няма как да Ви оставим да се гаврите нито с неговата личност, нито с която и да било друга историческа фигура, която принадлежи на България. Защото те за нас са свещени.

Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ-СДС, бивш външен министър: 

Десетки хора ме спряха по улиците на града, за да си поговорим и да се оплачат от отношението на властите към македонските граждани с българско самосъзнание. Обиждат ги, уволняват ги от работа, дори ги заплашват със саморазправа.

Това не може да продължава, ако Република Северна Македония иска да е член на Европейския съюз, и ние, българските политици, трябва да сме единни по въпроса.

Всички граждани на РСМ трябва да имат равни права пред закона, независимо с какво самосъзнание са. България разполага с достатъчно данни, че дискриминацията продължава. Един от последните примери е тормозът над македонски граждани, които имат коли с българска регистрация. А пречки за автомобили с друга чуждестранна регистрация не са правени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4268 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Иван Иванов

2022.04.18 | 14:16

10
За съжаленията отношенията между България и РСМ все повече заприличват на отношенията между Русия и Украйна. Дано не се стигне до подобна развръзка.

2022.04.18 | 15:40

14
Путинландия ще се разпадне и сърболяците ще запеят друга песен. Те са използвачи.

2022.04.18 | 14:27

11
Сърбите на там бутат. Просто не им играйте по свирката. НАТО да помогне за дерусификацията в РСМ.

2022.04.18 | 15:31

12
Желю е виновен

2022.04.18 | 15:39

13
Личните му амбиции за значимост и безхаберие за България прокараха пъте на такива простотии.

2022.04.18 | 14:11

9
РАЗБЕСУВАНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА КУЧКА ЙОТОВА
ARMAKEDON

2022.04.18 | 13:34

8
VETTO MONKEYDONIA FOREVER !
Анонимен

2022.04.18 | 13:25

7
За съжаление през 2022 година на Балканите все още съществуват комунистически динозаври, които се крият зад лозунги за "борба срещу нацизъм и фашизъм". А всъщност точно тяхната идеология е нацистка. А каузата на Иван Михайлов е независима държава Македония със съхраняване на българското самосъзнание и култура на нейния народ. И е разбираемо, че неговата борба за изпълнение на тази цел срещу сръбските асимилатори и техните сърбомански слуги не може да бъде по вкуса на техните последователи.
ЕЛЕКТPА

2022.04.18 | 12:50

2
Както винаги тези дето предадоха Македония, се кичат със заслугите. Хартията на Идиотова и Киретата са създали тая измислена нация, но вижте ги сега...
що е маке

2022.04.18 | 13:16

6
все е лайно
Северна Кула

2022.04.18 | 12:46

1
Иван Михайлов е бил лидер на ВМРО, щом той е бил Фашист,Нацист значи ли че ВМРО е било такова? Тогава защо те има Фашиска,Нациска партия в РСМ и в техният парламент?

2022.04.18 | 12:58

5
Защото политичарите им са на къс повод от сърбия.
ЕЛЕКТPА

2022.04.18 | 12:52

4
Както винаги тези дето предадоха Македония, се кичат със заслугите. Партията на Идиотова и Киретата са създали тая измислена нация, но вижте ги сега, как са налапали микрофоните...
ЕЛЕКТPА

2022.04.18 | 12:51

3
Както винаги тези дето предадоха Македония, се кичат със заслугите. Партията на Идиотова и Киретата са създали тая измислена нация, но вижте ги сега...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини