Зам.-министърът на отбраната: Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците от "Царевна"

  • 17 април 2022 21:17

  • 3119
  • 7
Зам.-министърът на отбраната: Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците от "Царевна"
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба "Царевна", заяви в предаването "Говори сега" по БНТ заместник–министърът на отбраната Йордан Божилов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10639

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома.

"Това, което се появи в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно. Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безопасно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме", каза Йордан Божилов.

Капитанът на „Царевна“ разказа за евакуацията на моряците ни и живота в окупиран в Мариупол

Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - "Рожен", тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер "Москва".

"Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете."

На въпрос дали България практически участва във въоръжаването на Украйна чрез европейския фонд за подпомагане на отбраната на страната, Божилов отговори:

"Този фонд не финансира самото закупуване или предоставяне на оръжие. Ако държавите вземат национално решение за предоставяне на оръжие, тяхната вноска в този фонд съответно ще бъде намалявана. Този фонд не е създаден директно да финансира въоръжаване, неговата идея е да стимулира държавите да вземат това решение."

Министерство на отбраната разговаря с редица държави както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, така и за евентуалното им заместване с други самолети, които да попълнят потенциалните липси до пристигането на първите F-16 у нас.

"Разговаряме с държави, които имат F-16. Има различни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да защитава българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко варианта и те не се изчерпват само до Полша", заяви Йордан Божилов.

Мая Йорданова
3119 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.04.18 | 09:16

7
ОТ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, ИМАМ ЗАБЕЛЕЖКИ САМО КЪМ ПСИХИАТРИТЕ - ТЕХНИТЕ ПАЦИЕНТИ ВМЕСТО ДА СИ ЛЕЖАТ ПО ЛЕГЛАТА, ТЪРЧАТ ИЗ ПРЕДАВАНИЯТА ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ.
наблюдател

2022.04.18 | 08:13

6
сякаш е избягал от лудницата или яко нашмъркан.
цар БОРИС I Покръстител

2022.04.17 | 21:23

1
спрете да се подигравате с пагона! изхвърлете тоя боклук, това недоразумение от армията! щом и тоя го назначихте за зам министър закривай армията или това дето е останало от нея.

2022.04.17 | 23:05

5
Пълен тъпанар!
гений, миличък

2022.04.17 | 22:03

4
лъже като дърт циганин. сигурно няма достъп до класифицирана информация! я да го проверят!
пляс, пляс, пидалите

2022.04.17 | 21:31

3
комплексар! сигурно обича да го ласкаят в армията!
цар БОРИС I Покръстител

2022.04.17 | 21:23

2
спрете да се подигравате с пагона! изхвърлете тоя боклук, това недоразумение от армията! щом и тоя го назначихте за зам министър закривай армията или това дето е останало от нея.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини