Андрей Гюров разкри дали ПП се готви за предсрочни избори

  • 17 април 2022 11:15

  • 2228
  • 12
Андрей Гюров разкри дали ПП се готви за предсрочни избори
© Bulphoto
Слушай новината Слушай новината

На този етап не се готвим за предсрочни избори.Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и обясни, че създаването на партия ПП е възможност да се приобщи гражданското общество и да му се даде сила за промяна.

"Трябва ни стабилност и хоризонт, за да проведем реформите, които сме заявили, че искаме да постигнем. Нашата задача е да стартираме една реформа, която е необратима", добави той.

"Нормално е в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори, в случая БНБ, и да имат различни представи кои хора биха изпълнили със съдържание конкретните реформи. За нас работата на регулаторите в полза на обществото е абсолютен приоритет. В това сме доста единни.Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори. Да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание", каза Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

Той подчерта, че в момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Народната банка. 

"И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. ... Моята позиция като председател на ПГ на ПП повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти. Въпрос на обсъждане и дискусия".

Лена Бориславова: Няма да приемаме лично делото на Каримански срещу Асен Василев

Гюров изтъкна, че ПП винаги са работили добре с Любомир Каримански като председател на бюджетната комисия в НС.

Като друг пример за тема, по която има различни мнение в коалицията, той посочи обсъждането за изпращане на оръжия за Украйна:

"По възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. ... Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната - да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията". 

Андрей Гюров беше категоричен, че България има единна външна политика:

"Не бих казал, че има две външни политика по темата за Северна Македония. ... Всяка промяна в позицията на България трябва да мине през парламента. Правителството има много активна политика на водене на диалог за решаване на проблемите относно отварянето на възможността на РСМ за преговори за влизане в ЕС. ... Очакваме да видим истински резултати от страна на Република Северна Македония. В български интерес е РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в РСМ". 

Министър Генчовска: България води две външни политики

"Продължаваме промяната" стои зад министъра на културата Атанас Атанасов и го подкрепя във всичко, "което се опитва да прави за развитието на българската култура", заяви председателят на парламентарната група на ПП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2228 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Нищоправец

2022.04.17 | 15:02

12
ТОЯ СТАВА ЗА УПРАВИТЕЛ НА ....КОКОШАРНИК.
Цв

2022.04.17 | 14:27

11
Гответе се, защото наближава предела на търпимост на хората!
Хййййй

2022.04.17 | 13:41

10
Трябва увеличение на минималната заплата 710 лева е малка сума с с такава инфлация
цар БОРИС I Покръстител

2022.04.17 | 12:47

9
бегай да късаш блетчетата

2022.04.17 | 12:28

8
ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ НЕ ГИ РЕШАВАШ ТИ А ИЗБИРАТЕЛЯ

2022.04.17 | 12:24

7
ДРУГАРИТЕ ОТ ПП ИСКАТ ОНЯ ФАТМАШКИ ПОМИЯР ЯНЕВ ДА СИ НАПРАВИ НАСРАНАТА РУСКА ПАРТИЯ ЗА ДА ИЗМЕСТИ ГЕРБ, НЯМА ДА СТАНЕ.
Цецо

2022.04.17 | 12:21

6
Сбирщина, сформирана като партия под звуците на песен с най-долни псувни. И то непосредствено след Деня на българската Конституция. И най-обидните думи към вас не са достатъчни, за за представим отвращението си към такива отвратителни индивиди.
Сърбеца

2022.04.17 | 12:02

5
Мразим ви подлоги
oo

2022.04.17 | 11:47

4
podlogo a ha da pitame amerikanskite vi gospodari dali ste gotovii no narodat bokluk niama da vi pita
ne

2022.04.17 | 11:46

3
bokluk narodat niama da vi pita dali ste gotovi za takiva osrani politici reshenieto e edno izbori i van.

Добави коментар

Водещи новини