Министър Иванов: 143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието

  • 16 април 2022 19:06

  • 973
  • 1
Министър Иванов: 143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

"Разчетите сочат, че ще има добра реколта. Дори в най-лош сценарий, не бихме могли да очакваме 100% ръст на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме повишено търсене на слънчоглед. Не очакваме повишение на цената на брашното до новата реколта. Вчера постъпиха средства в размер на 1,1 млрд. лева за попълване на държавния резерв от зърно". Това заяви земеделският министър Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. в предаването "Офанзива" по Нова нюз.

По думите му е създадена работна група за попълване на държавните резерви от пшеница и слънчоглед.

"Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лева на тон е горната граница. Така ще направим отделна интервенция на пазара за олио. Ще се проведат тръжни сесии", обясни той.

Земеделският министър: Знаем каква е ситуацията в сектора, затова и помощите са в безпрецедентни размери 

Според него не се планува забрана на износа на слънчоглед.

"ЕС обаче трябва да помисли за ограничаване на износа на трети страни. Ще закупим и 750 000 тона хлебна пшеница на цена от 570 лева за тон. Това са под пазарните цени. Комисиони няма да има, ще работим по договор с Държавния резерв. Ще водим преговори със Софийската стокова борса за ограничаване на допълнителните такси", подчерта Иванов. И допълни, че има искане от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за намаляване на ДДС върху някои хранителни стоки.

"143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието - 69 млн. ще бъдат за животновъди и пчелни семейства, 64 млн. за плодове и зеленчуци, ориз и рози. Разработена е и рамка за държавна помощ, където стопаните могат да получат от 35 000 до 400 000 евро. Очакваме да има задържане на цените заради тези помощи", разкри министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
973 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Другарот

2022.04.17 | 07:55

1
дебил

Добави коментар

Водещи новини