Министър Иванов: 143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието

  • 16 април 2022 19:06

  • 969
  • 1
Министър Иванов: 143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

"Разчетите сочат, че ще има добра реколта. Дори в най-лош сценарий, не бихме могли да очакваме 100% ръст на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме повишено търсене на слънчоглед. Не очакваме повишение на цената на брашното до новата реколта. Вчера постъпиха средства в размер на 1,1 млрд. лева за попълване на държавния резерв от зърно". Това заяви земеделският министър Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. в предаването "Офанзива" по Нова нюз.

По думите му е създадена работна група за попълване на държавните резерви от пшеница и слънчоглед.

"Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лева на тон е горната граница. Така ще направим отделна интервенция на пазара за олио. Ще се проведат тръжни сесии", обясни той.

Земеделският министър: Знаем каква е ситуацията в сектора, затова и помощите са в безпрецедентни размери 

Според него не се планува забрана на износа на слънчоглед.

"ЕС обаче трябва да помисли за ограничаване на износа на трети страни. Ще закупим и 750 000 тона хлебна пшеница на цена от 570 лева за тон. Това са под пазарните цени. Комисиони няма да има, ще работим по договор с Държавния резерв. Ще водим преговори със Софийската стокова борса за ограничаване на допълнителните такси", подчерта Иванов. И допълни, че има искане от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за намаляване на ДДС върху някои хранителни стоки.

"143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието - 69 млн. ще бъдат за животновъди и пчелни семейства, 64 млн. за плодове и зеленчуци, ориз и рози. Разработена е и рамка за държавна помощ, където стопаните могат да получат от 35 000 до 400 000 евро. Очакваме да има задържане на цените заради тези помощи", разкри министърът.

Мая Йорданова
969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Другарот

2022.04.17 | 07:55

1
дебил

Добави коментар

Водещи новини