Арх. Шишков: Магистрала „Хемус“ е строителна илюзия

  • 16 април 2022 09:49

  • 1526
  • 8
© Булфото (архив)

Магистрала „Хемус“ е строителна илюзия, защото това раздаване на пари, тези ин хаус договори са раздадени пари освен за лотовете, които се строят (б.р. лот 1, лот 2 и лот 3), за 4,5 и 6 лот ние осигурихме отчуждаването. Осигурихме възможност за тези лотове да започне ново строителство, защото те бяха започнати да се строят незаконно. Това заяви пред БТВ бившият служебен зам.- регионален министър арх. Иван Шишков.

„Заедно с бившия служебен министър Демерджиев бяхме направили текст, с който да дадем възможност да се регламентира строителството, което беше незаконно. Да се обяви за търпимо, но това минава през законодателна промяна. Ето тук беше мястото на Народното събрание, може да не е наш текст, може да направят друг текст, но е изключително важно и спешно Народното събрание да одобри текст с изменение на ЗУТ, дали ще е специален закон, но това незаконно строителство на лот 4 и лот 5 трябва да бъде регламентирано, за да започне строителството“, обясни той.

Държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дайности при строежа на АМ "Хемус"

Арх. Шишков обясни, че това, което са намерили, като документация, в МРРБ още в първия мандат на служебния кабинет е било шокиращо и е било изключително важно да се вземат спешни мерки.

„Договорите (б.р. за поддръжка на пътната мрежа, сключени от времето на ГЕРБ) са прекратени веднъж, защото финансовата им рамка по възлагането многократно е надвишена и второ, което е много по-важно, е това да дадем възможност в мандата на редовния кабинет да може да сключат нови договори, по нов ред. Когато прекратихме договорите през ноември, не ги прекратихме с дата ноември, а с дата май-юни тази година. Това е достатъчно време да бъдат направени конкурси, да бъдат сключени договори за новата поддръжка. За тези три-четири месеца всичко можеше да е на масата“, добави той.

Бившият служебен зам.-министър на регионалното развитие заяви още, че договорите (б.р. за поддръжка на пътната мрежа) са законни, но нередно е изключително надвишения финансов обем на възлагането на работи по тези договори.

„При магистрала „Европа“, която се строи, се натъкнахме на изключително забавена процедура по одобряване на първия лот, който е между София и Сливница. Имайте предвид, че магистралата трябва да бъде построена до края на 2023 г. Тя се строи с европейски пари и не можем да се забавим. Вчера влязох в сайта на МРРБ и видях, че към тази дата няма заповед за одобрим подробен устройствен план, след това има и отчуждаване, кога ще извършим строителството?“, заяви арх. Шишков.

Радина Лазарова
1526 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Zodiac

2022.04.16 | 12:45

8
Откъде ги намирате такива идиоти,бил архитект същата мърша беше и откачалката кумитова!!!
Скакалците

2022.04.16 | 11:38

7
Сорт Харвард опоскаха де що има. Сега успешно продължават разсипията

2022.04.16 | 11:32

6
И откога стана илюзия. А не каза ли един сегашен премиер, че ще я построи за два пъти по-малко време и за три пъти по-малко пари? Или дори за никакви, защото илюзиите са все още безплатни - засега.

2022.04.16 | 10:59

5
Навсякъде бардаци
Мими

2022.04.16 | 10:52

4
Абе много сте тъпи бе.А как се строеше до сега ,лайнари тъпи
Диди

2022.04.16 | 10:16

3
Кой ти е казал, че ще се строи Европа. Харвардските скакалци опоскаха държавата изядохте и парите за Хемус който бяха осигурени. За една година нищо не се строи, фирмите който произвеждат не работят, от къде ще вържат бюджета през увеличение на цените дава резултат но до време. Така се получава когато мафията си купи парламент.
За ГЕРБ не беше

2022.04.16 | 10:05

2
илюзия. Те просто строяха магистрала след магистрала.
За ГЕРБ не беше

2022.04.16 | 10:05

1
илюзия. Те просто строяха магистрала след магистрала.

Добави коментар

Водещи новини