Петков и Йотова ще участват в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля

  • 16 април 2022 07:49

  • 672
  • 5
Петков и Йотова ще участват в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля
© Булфото (архив)

Министър-председателят Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще посетят днес Република Северна Македония, където ще участват в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в град Битоля. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 689

По покана на сдружението новият клуб ще бъде открит от вицепрезидента Йотова, а преди това премиерът Петков ще разговаря с представители на  български организации в Република Северна Македония.

Захариева за изслушването на Генчовска: Разнобоят между МС и МВнР беше потвърден

Визитата на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически е първото посещение на български министър-председател в Битоля. Във водената от него делегация ще участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова. Заедно с министри от правителството на Република Северна Македония те ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан, по който България ще може да продава ток в региона. 

Българската делегация се очаква да бъде посрещната от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи,  министъра на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и директора на държавната компания оператор на преносната система за електроенергия Орхан Муртезани. 

Визитата на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще продължи и на 17 април, когато тя ще посети Дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство като част от програмата на Министерството на външните работи „Българска помощ за развитие“. Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружение за толерантност и сътрудничество „Хоризонти“.

Сътрудничество между правителствата на България и Северна Македония

На 18 януари 2022 г. министър-председателят на България Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и ръководената от него правителствена делегация отиват на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония по повод 30-ата годишнина от признаването от България на независимостта на Македония на 15 януари 1992 г. България е първата страна в света, признала независимостта. В българската делегация са включени министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Двамата премиери – Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Димитър Ковачевски, се договарят да бъдат формирани работни групи в няколко области. Основните резултати от посещението са изпратената от Република Северна Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

Двамата премиери са първите гости на пресклуба на БТА в Скопие, преди официалното му откриване на 4 февруари 2022 г., заедно с генералните директори на информационните агенции на двете страни - на агенция МИА - Драган Антоновски, и на БТА - Кирил Вълчев.

В рамките на визитата министър-председателят Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически има срещи с председателя на парламента Талат Джафери, с лидерите на партиите Демократичен съюз за интеграция и ВМРО-ДПМНЕ - Али Ахмети и Християн Мицкоски, както и с представители на българската общност. На срещата на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически с президента на Северна Македония Стево Пендаровски са разгледани въпросите за възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в редица сфери от общ интерес с оглед на това, че Северна Македония и България са близки съседи и съюзници в НАТО. 

По време на визитата са проведени двустранни разговори между министрите на външните работи на Северна Македония и Република България - Буяр Османи и Теодора Генчовска, както и министрите на транспорта и съобщенията на двете държави Благой Бочварски и Николай Събев, по въпроси на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за откриването на директна въздушна линия между София и Скопие, модернизирането на граничните пунктове, както и откриването на ГКПП "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

По покана на министър-председателя на България Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически на 24  януари 2022 г. в София на официално двудневно посещение пристига министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски и членовете на правителството на страната за участие в съвместното заседание на правителствата на двете държави на 25 януари 2022 година. След заседанието са подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави – Меморандум за разбирателство между министерствата на земеделието на двете страни и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство; Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка София - Скопие между Република България и Република Северна Македония и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция  за насърчаване на малките и средните предприятия на България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството на Северна Македония. 

По време на визитата си в България министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски има срещи с председателя на Народното събрание Никола Минчев и с президента Румен Радев. 

На 11 февруари 2022 г. от летище „София“ излита първият самолет по възобновената авиолиния София-Скопие, реализиран от авиокомпанията „Гъливер“.  На борда на самолета пътуват македонска и българска делегации.

Посещения на вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Република Северна Македония 

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е посещавала работно югозападната ни съседка няколко пъти. На 14 декември 2017 г. тя е на посещение в Скопие за среща с представители на български организации. Йотова присъства на обявяването на инициатива за създаването на Българо-македонски бизнес клуб. В рамките на визитата си вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , има срещи с председателя на парламента на Република Македония Талат Джафери, с министър-председателя Зоран Заев и с Роберт Поповски - министър без портфейл, отговарящ за комуникациите, отчетността и прозрачността на Република Македония. 

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , присъства на 20 юли 2018 г. на тържествената церемония пред паметника на Даме Груев в македонското село Смилево за отбелязването на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание (1903), организирано от Българския културен клуб в Скопие под мотото „Общото минало обединява“. В речта си пред присъстващите вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочва, че България ще продължи да работи за общите проекти и хората от двете страни на границата.

Радина Лазарова
672 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
The Wolf of WallStreet

2022.04.18 | 11:32

5
Не мога да опиша радостта на нас българските олигарси в чужбина да имаме политици които да не се срамуваме да покажем когато споменаваме къде сме родени

2022.04.16 | 10:09

4
Оставка имбецил!
ПП

2022.04.16 | 08:50

3
ПП - СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
Хм

2022.04.16 | 08:41

2
Предателят знае ли кой е Ванчето?

2022.04.16 | 07:55

1
Докога ще търпим тая карикатура

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини