Мартин Заимов: Парламентът трябва да идентифицира подходящ управител на БНБ

  • 15 април 2022 15:39

  • 516
  • 1
Мартин Заимов: Парламентът трябва да идентифицира подходящ управител на БНБ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Разчитам Народното събрание да продължи да проявява мъдрост и ще идентифицира подходящ управител на БНБ".  Това каза пред БНР финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Според него Любомир Каримански е очаквал да не бъде избран за гуверньор, защото речта му, която прочете пред парламента, е била написана предварително.

"Не бих се съгласил, че статуквото е нещо добро в момент на криза, точно обратното. Аз съм работил с настоящия управител на БНБ Димитър Радев отдавна и имам много добро мнение за него. Това, което се случва в българското общество през изминалата година, е знак за приключване на миналото, в което много хора смятаха, че централизираната власт е спасителна. Аз имам точно обратното мнение, мисля, че тя е изключително деструктивна. Ние нямаме интерес да си представяме бъдещето в този контекст. Имаме нужда от хора, които имат разбиране за света какъвто е днес - много по-сложен от преди 30 години. Г-н Димитър Радев е човек от миналото, както и аз съм вече", коментира бившият подуправител на БНБ.

Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Заимов беше категоричен, че не може изборът на управителя на БНБ да зависи от процедурата: "Законите и правилата не решават такива важни въпроси. Ако можеха правилата да решат, това не е демокрация. Не мислете за правилата, когато имаме трудност за избора на човек".

 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
обикновено

2022.04.15 | 19:35

1
се идентифицира ТЯЛОТО НА ПОКОЙНИК...

Добави коментар

Водещи новини