Илияна Йотова: Дигитална грамотност, критично мислене и емоционална интелигентност са трите ключа за справяне с киберпрестъпността

  • 15 април 2022 14:49

  • 251
  • 0
Илияна Йотова: Дигитална грамотност, критично мислене и емоционална интелигентност са трите ключа за справяне с киберпрестъпността
© Булфото (архив)

Дигитална грамотност, критично мислене и емоционална интелигентност са трите ключа за справяне с проблема киберпрестъпност. Това заяви вицепрезидентът Илияана Йотова на конференцията за обобщаване и отчитане на резултатите от дейността по проекта „Не на кибернасилието срещу жени и деца“, проект на "Зонта Интернешънъл", която се провежда в София.

Йотова каза, че кибепрестъпността е една голяма тема, голяма война, идея, цел, по която всички ние трябва заедно да работим и да увличаме все повече хора. Размерите на тези престъпления стават все по-големи и борбата с тях е все по-трудна, каза вицепрезидентът. Тя цитира данните от доклад на ООН от 2021 г. за киберпрестъпленията, според който 73 процента от жените в света под някаква форма са се срещнали с насилие и посегателство в интернет пространството. 45 на сто от жертвите в ЕС са жени между 15 и 29 години. От тези 45 процента половината не желаят да говорят по темата, защото го намират за срамно и смятат, че вината е в тях, каза Йотова и подчерта, че именно несподелянето е основен проблем в битката срещу киберпрестъпността. Според проучването на ООН 8 процента от тези киберпрестъпления са тежки, тоест 9 милиона жени са срещнали възможно най-бруталното посегателство в киберпространството върху себе си, съобщи тя.

По думите й за тези проблеми трябва да се говори открито и на висок глас. Никой няма полза, проблемите да се замитат под килима, защото насилниците се възползват от това, че вниманието на обществото е в друга посока, каза Йотова. Колкото и човек да е талантлив и амбициозен, никога не може да се пребори сам, особено на терена на тези тежки престъпления, затова трябва да търсим съюзници, добави вицепрезидентът.  Според нея е важно законите да бъдат работещи. „Четирите члена в Наказателния кодекс за този вид престъпления не са достатъчно резултатни“, коментира тя и подчерта, че битката срещу киберпрестъпността трябва да е обща – на родители, учители, институции, бизнес. 

Илияна Йотова: Днес транспорт и екология в ЕС означава сигурност

Последвайте канала на

Константин Тодоров
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини