Първан Симеонов: ГЕРБ и "Възраждане" нямат интерес правителството да падне сега, чакат тестото да втаса

  • 15 април 2022 13:26

  • 1320
  • 2
Първан Симеонов: ГЕРБ и "Възраждане" нямат интерес правителството да падне сега, чакат тестото да втаса
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Нито "Възраждане", нито ГЕРБ имат интерес правителството да пада сега, веднага. Това коментира в интервю за БНР политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл болкан".

По думите му двете партии имат интерес още известно време "да поддържат този злорад тон" към коалицията, за да продължи ерозията на доверието в управляващите, защото такъв е неумолимият закон на социологията.

"Каквото и да говорят, те си представят предсрочни избори малко по-нататък. И двете партии по-скоро биха чакали. ГЕРБ биха чакали спадове на ПП и другите управленски формации, защото ръст на ГЕРБ трудно може да се случи. "Възраждане" чака да продължи техният ръст, защото един от парадоксите на военновременната ситуация в България е, че проруската формация расте", подчерта Симеонов.

По думите му "те чакат тестото да втаса, за да започнат да пекат хляба."

"Борисов успяваше едно време да прехвърли всичките си проблеми на малките партньори, сега е обратното – малките партньори се опитват да прехвърлят всички проблеми на големия", отбеляза още Симеонов. По думите му ИТН, БСП и ДБ се опитват да запазят физиономия, а ПП, балансирайки между тях, рискува да загуби физиономия.

На коалицията се е паднал "много лош зар" – война и инфлационни процеси, смята той.

От "Възраждане" отново поискаха оставката на правителството

Относно позицията за Северна Македония политологът коментира, че е трудно да се обясни на българското общество, че трябва да се направи компромис, при положение, че Скопие не прави такъв за договора: "Позициите на българското общество се втвърдяват спрямо Скопие. Това е най-големият проблем, който коалицията може да има."

Ако в парламента се създаде прецедент за плаващи мнозинства (прецедентът "Каримански"), то тогава ПП и за РСМ може по-лесно да търси подкрепа сред опозицията, изрази предположение Първан Симеонов, макар да нарече това трудно: "Тук ПП биха могли да търсят тематично, прозападно мнозинство за Македония."

"Това е огромен въпрос за България, исторически въпрос със столетна давност и ако ще се решава на няколко гласа от Народното събрание, по-добре да се отложи отново. Скопие видимо не прави онези крачки, които трябваше да направи спрямо договора, а аргументът, че трябва да заздравим западния свят бледнее пред друг аргумент. В момента в България расте тежестта на русофилската реакция и ако искаме окончателно българите да повярват в пропагандната приказка, че Западът е лицемерен, тогава нека Западът продължи да ни натиска за Македония. Резултатът ще бъде още повече путинофилия в България. Аргументът за заздравяване на западния свят е илюзорен. Една Унгария, която е част от западния свят и не може да бъде обвинена в путинофилия, някак си е все по-студена спрямо Брюксел, а българското общество, което вече десетилетия е в ЕС, също не съм забелязал да е станало по-малко русофилско. Москва има интерес нереформирани русофилски кръгове да стават част от западния свят – в България добре виждаме този ефект", посочи Първан Симеонов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
така като гледам

2022.04.15 | 14:11

1
Тук Първан е прав. Ако правителството падне сега, има опасност ПП пак да узурпират властта в коалиция с други мафиотски партии. Трябва време хората да страдат, за да може като дойдат изборите ПП да са под 4%..
Жоро

2022.04.15 | 16:14

2
точно обратното е

Добави коментар

Водещи новини