Спецправосъдието: Инквизиция или прислужник на олигархични кръгове

  • 14 април 2022 09:18

  • 413
  • 1
Спецправосъдието: Инквизиция или прислужник на олигархични кръгове
©

Наименованието и целите, които предвиждат Закона за съдебната власт на второ гласуване отново скара народните представители. Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова защити специализираното правосъдие. Чуждестранни делегации от Съвета на Европа изразили опасение за накърняване на правата на магистратите, върховенство на правото и затруднение за разрешаване на наказателните дела. Александрова е убедена, че подобна оценка на законодателната инициатива на мнозинството на 47-то НС биха дали много организации, които имат отношение спрямо организираната престъпност.

Крайно време е преди законопроектът да бъде подложен да кажете чии интереси защитавате - на държавата или на олигарсите. Тя е сигурна, че обществото ще потърси сметка на управляващите, което е епилог на тяхното срамно управление.

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че неудобните на властта политици и бизнесмени трябвало да бъдат инквизирани чрез спецправосъдието. Той е на мнение, че всички щели да дишат по-спокойно след днешното второ гласуване на Закона за съдебната власт. Имало потъване не на дела, а на хора, които седели в ареста без обвинения, но били инквизирани. Това вероятно не са най-чистите хора, но правосъдието е за това човек, който не е нарушил конкретен закон, да бъде инквизиран, каза Славов.

Отговор на БСП не закъсня. Крум Зарков заяви, че опозицията не иска да разбере какви промени се правят със закона. Той напомни как спецправосъдието било създадено през 2011 г., за да хвърли прах в очите на европейските наблюдатели, как след 2017 г. имало съд, което тогавашното мнозинство много харесвало и как черен бус с надпис "Специализирано правосъдие" обикаляло и затваряло хората.

Със закриването на специализираните съдилища най-накрая някои ще започне да се бори в частта корупция. България има правосъдие и правораздаване, а спецсъдът работи от 12 г. Епилогът трябва да се случи, за да започне нещо, което не познаваме от 15 години - борба с корупцията, подчерта Зарков.

Според него делата ще отидат и ще бъдат разпределени по цялата съдебна система. Слагането на синоним между специализираното правосъдие и правосъдието е голяма грешка. Това показва защо спецсъдът е бил създаден - не специализирана, а паралелна съдебна система, която е недопустима. Адвокатите, които се явяват пред съда, че повечето от делата там са за данъчни измами, посочи Зарков.

Той призова депутатите от ГЕРБ, когато защитават своето създадени - олигарси са тези, които се възползвали, докато вие сте управлявали, защото никой от тях не е бил осъден.

Председателят на правна комисия: Няма риск делата да бъдат прекратени със закриване на спецправосъдието

Явор Божанков заяви, че от ГЕРБ изпаднали в истерия. Госпожа Александрова ни се кара от трибуната и от място, възмутен е Божанков, като призова председателя на парламента да налага санкции.

Андрей Михайлов от ИТН също взе думата. Той е загрижен за делата и съдиите от Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд. Нека се ограничим в говоренето по заглавието за това какво се цели в закона, настоя Михайлов.

Анна Александрова отговори, че не ГЕРБ мобилизирали структурите и определи като празни приказки твърденията за подслушванията. Хората ни наблюдават, гледат ни, закривате структура на специализиран съд и прокуратурата. От какво се притеснява, от какво се криете, запита Александрова и добави, че начинът, по който се закрива спецправосъдието не бил добър. Защо с два различни аршина преназначавате съдии, продължи да пита Александрова. Тя смята, че много скоро БСП щели да обясняват на избирателите си кои олигархични кръгове подкрепят в момента.

Правосъдният министър Надежда Йорданова взе отношение по темата за подслушванията, които Анна Александрова определи като празни приказки. Йорданова заяви, че има поне 5 решения, които установяване незаконосъобразно искане за подслушване и незаконосъобразно разрешаване за подслушване.

Най-голямата парламентарна група - ПП също се изказа по темата. Димитър Гочев заяви, че се чули по дискусията за заглавието основната манипулация, че България нямало съдии извън специализираните структури и прокурори извън специализираните прокурори. България има добри специалисти извън тези съдилища, по думите на Гочев.

Хората, които работят в специализираната прокуратура и съд ще останат на работа, ще продължат да бъдат магистрати, увери депутатът. Дали обаче щели да потънат делата зависело от магистратите, които щели да работят по тях.

Мирослав Иванов от ПП и зам.-председател на 47-то Народно събрание призова депутатите да посочат кои дела са потънали и кои дела в обществен интерес, свързани с организирана престъпност, щели да потънат и да нямат своето развитие. Всичко зависи изцяло от прокурорите и съдиите, които са разпределени, тяхната добросъвестно и чии интерес обслужват. Не вменявайте вина там, където я няма, не правете спекулации и не прехвърляйте вината, че евентуално липсата на професионализъм на дадени колеги, ще бъдат наши действия с промените в законодателството, настоя Иванов.

Дани Каназирева от ГЕРБ заяви, че няма да посочва дела, но щяла да го направи в процес на работата по закриването на спецправосъдието. Въвеждайки квотен принцип на принудително заселване на магистратите ще доведе до обжалване на актовете на назначаване и това ще рефлектира върху делата. Спрете с тези манипулации, призова Каназирева депутатите от ПП. Тя очаква спецправосъдието да стане същата работа като с хартиените бюлетини на БСП - първо ги закриват, а после ще искат да ги връщат.

"Възраждане" също се изказаха за спецправосъдието. Петър Петров запита как ще бъдат мотивирани юристите и съдиите да станат членове на ВСС или да желаят да се занимават със съдебната власт, ако не се признава техният юридически стаж? Защо се санкционират членовете на ВСС, като не им се признава стажът по време на техния мандат?

Последвайте канала на

Калина Христова
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.14 | 09:54

1
Изроди,закрийте се вие

Добави коментар

Водещи новини