Божидар Божанов: Планира се поетапно обновяване на информационните ресурси в държавната администрация

  • 13 април 2022 16:48

  • 450
  • 1
Божидар Божанов: Планира се поетапно обновяване на информационните ресурси в държавната администрация
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Планира се поетапно обновяване на информационните ресурси в държавната администрация, каза министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на заседание на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

По думите му над 60 на сто от компютрите в администрацията са на над пет години, което е потенциален проблем. Има рамкови договори, по които могат да се доставят лаптопи на доста конкурентни цени и в момента запознаваме администрацията с тази възможност, допълни той. С актуализацията на бюджета ще бъдат заложени допълнителни средства за тази цел, посочи Божанов. 

Божанов: Има повишаване на киберактивността

В отговор на въпрос дали има стратегия за електронно дистанционно гласуване министър Божанов припомни, че през 2016 г., в пътната карта за е-управление е бил приет пилотен проект за електронно дистанционно гласуване. Първата стъпка е анализ, който е направен и приет, следващата стъпка е подготовка на техническо задание, но то не е било прието през последните две години и половина. „То е предадено от изпълнителя, а ЦИК и Държавна агенция „Електронно управление“, които са двете институции, отговорни за този проект, си го подават“, обясни министър Божанов. От вчера, с всички отразени коментари към него, отново е в ЦИК, с желание в кратки срокове да се приеме и да преминем към възлагане на система за пилотно дистанционно гласуване, както е заложено в коалиционното споразумение, допълни министър Божанов. Решението дали това да се използва за реални избори е на Народното събрание.  

Последвайте канала на

Теодора Александрова
450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.13 | 21:31

1
Умник

Добави коментар

Водещи новини