Христо Иванов: Хубаво е България накрая да намери начин да получи това, което иска от РС Македония

  • 13 април 2022 12:43

  • 859
  • 5
Христо Иванов: Хубаво е България накрая да намери начин да получи това, което иска от РС Македония
© Булфото (архив)

Хубаво е да има промяна, хубаво е България накрая да намери начин да получи това, което иска от Република Северна Македония (РСМ) и тя да влезе в Европейския съюз (ЕС). Това заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ДБ) Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския в отговор на журналистически въпрос възможна ли е промяна в позицията на България относно присъединяването на РСМ към ЕС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1266

„България има много ясна позиция, която е взета в Народното събрание и потвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност“, посочи той. Иванов отбеляза, че и премиерът Кирил Петков е уверил, че „каквито и промени“ да има, те ще се случат в парламента. По думите на Иванов, той настоява България да получи съдействие от РСМ, защото нашата страна има интерес западната ни съседка да бъде член на ЕС.

Милошоски: Между София и Скопие циркулира нон пейпър, премиерът Ковачевски да запознае депутатите с него

„Хубаво е да има действие, но това няма да бъде договорено на двустранна среща с немския външен министър. Ако има някакво движение, то ще се случи тук. Всичко останало са най-различни шумове“, посочи Иванов.

Попитан за напрежението в коалицията, председателят на ПГ на ДБ отговори, че управлението е сложно, по думите му, по много параграфи. Той каза, че понякога ще прехвърчат искри или емоциите ще се натрупват.

"Трудно ще е, продължава да е трудно, но да не се надява никой на избори", коментира Иванов. 

Владислав Панев: Предсрочните избори са лош вариант, но за съжаление са опция

По предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС в петък депутатите ще изслушат външния министър Теодора Генчовска по темата за РСМ. Опозицията поиска това заради изказвания на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и на външния министър на Германия Аналена Бербок относно преговорите. 

В позиция до медиите във вторник от Министерството на външните работи заявиха следното: "България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 9 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10 януари 2022 г.".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
859 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Галя

2022.04.13 | 21:18

5
Ами хубаво би било Ицо, ама това няма да стане с шикалкавене, а с твърда и ясна позиция
Петър

2022.04.13 | 19:16

4
Изказванията на Христо Иванов трябва да влязат в учебник по политология в глава „Какво не трябва да говоря“!
Виктор

2022.04.13 | 14:23

3
Христо кога стана компетентен по въпросите за външната политика !? Най-хубаво ще е да се махне от парламента !
Стоян

2022.04.13 | 13:51

2
Христо Иванов вече е компетентен и по външна политика ли? След като "оправи" съдебната система, сега започна да дава и "мъдри" съвети за отношенията с Македония! Аман вече от псевдо-разбирачите от уж Демократична България, която управлява в коалиция с лявата БСП!
офффффффффффффффффф

2022.04.13 | 13:00

1
Пак нищо не каза този!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини