Споразумение за сътрудничество за борба с корупцията беше обсъдено в Министерски съвет

  • 12 април 2022 19:56

  • 1814
  • 2
Споразумение за сътрудничество за борба с корупцията беше обсъдено в Министерски съвет
©

Споразумение за сътрудничество в сферата на борбата с корупцията и повишаване на административния капацитет бяха обсъдени на среща в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В нея участие взеха Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически съветник на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, Роман Прах, представител на Базелския институт за добро управление, с който правителството преди два месеца сключи споразумение за сътрудничеството в сферата на антикорупционните практики (https://baselgovernance.org/ ).

Прозрачност без граници: Цената на купения глас беше от 20 до 200 лева

В рамките на срещата бе обсъден разработения от международната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за почтеност (https://integrity.transparency.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ ).

Пактът представлява договор между възложителя и участниците в процедурата на обществената поръчка, който дава възможност за независим граждански мониторинг, извършван от външен независим наблюдател. Основната цел на пакта е да бъдат подпомогнати усилията на публичните институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното управление на публичните средства.

По време на срещата изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов отбеляза, че в последните години моделът за борба с корупцията бе да не се говори за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

В тази връзка по инициатива на кабинета на министър-председателя се обсъди възможността за провеждането на форум под егидата на премиера Кирил Петков, в който да участват представители на неправителствения сектор и на правителството. Целта на събитието е да се набележат проекти, при които да може да се приложи сключването на Пакта за почтеност. Така ще се активира и дискусията в обществото за по-справедливо разпределение на обществените ресурси, категорични бяха участниците в срещата в Министерския съвет.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1814 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А ★♠♪©°

2022.04.12 | 22:19

2
ХИИИИЙ...НЕ ДУМАЙ......12 МИЛИАРДА....ЗА ЕДНА ГОДИНА....ГИ НЕМА ...КДЕ СА ...
Гост

2022.04.12 | 21:54

1
Заловиха Виктор Медведчук!!! Закъснявате с новините

Добави коментар

Водещи новини