Общинар от ДБ иска да се смени името на училище „Максим Горки“ в София. БСП: Цинично!

  • 12 април 2022 11:35

  • 10749
  • 27
Общинар от ДБ иска да се смени името на училище „Максим Горки“ в София. БСП: Цинично!
© Булфото (архив)/ Калановски

Актьорът Веселин Калановски, който е столичен общински съветник от групата на ДБ, иска да се смени името на училище "Максим Горки". Това предизвика бурния гняв на групата на социалистите.

Докладът на общинския съветник от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о СУ "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване.

Решено: Алеята до руското посолство ще се казва „Героите на Украйна”

Това се казва в позиция на групата на „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ в СОС.

Общинските съветници от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е категорично и отговорно се противопоставят на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата.

„Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България“, убедени са социалистите.

Ето пълния текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ

на общинските съветници от

групата на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" в СОС

Докладът на общинския съветник от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване.

Нещо повече, в старанието си да са последователни "фоби", съветниците от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от цинично се възползват от името на достойния българин ген. Иван Колев, чието име училището е носило от 1938 до 1950 година. След като желаят промяна, поне да бяха проявили малко уважение към знанието и да бяха предложили връщане на някое от имената на по-ранните патрони на училището. То е създадено през 1915 година с името "Св. Св. Кирил и Методий", а по-късно част от него е кръстено на Иван Вазов.

Общинските съветници от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от не искат имената на светите братя или на Дядо Вазов, тъй като те не им вършат работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите "Големи братя" днес. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е прозрачно, но призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат поне децата и училищата. Това позорище в политиката е познато от бивши времена в България.

Наскоро СОС вече си сложи на челото флага на чужда държава. А следващата стъпка каква е - да натрупат книгите на Максим Горки на камари и да ги запалят?! Така, както изглежда, може би истерията на нов образователен възродителен процес няма да подмине и столичните училища с имената но Пушкин, Толстой, Ломоносов, Санкт Петербург, Тимирязев, Рьорих, Галина Уланова...

Ние, общинските съветници от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата. Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България.

Докладът на Веселин Калановски от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от не решава какъвто и да било проблем, а създава условия за поредното разделение в обществото. В същото време вече четири години СОС не се произнася по същество относно идеята за поставяне на паметник на българските деца, убити по време на репресиите в периода 1925-1944 година. Циничното мълчание е срам за България!

Ние, общинските съветници от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, познаваме проблемите на столичното образование и не приемаме, че доклади за промяна на имена на училища и подобни неморални политически фойерверки биха подобрили качеството на образованието. Загрижени сме за подготовката и реализацията на поколенията деца и юноши, имаме нашите виждания за пътищата и начините за постигане на модерно и ефективно образование и сме готови да ги споделим и да ги реализираме съвместно с всички, без значение на политически тежнения и идеологически пристрастия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10749 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
Истински българин!

2022.04.15 | 17:03

27
Русия губи почва в България и руските полезни идиоти си изпускат нервите.
ДО КАЛАНОВСКИ

2022.04.12 | 15:44

25
ТИ ВРЕД ЛИ СИ БЕ, ТЪПА АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГО!? БЕЗДАРЕН И СМОТАН АРТИСТ, КОЙТО Е ЗАБРАВИЛ ОТ КОЕ СЕЛО ДОПЪЛЗЯ В СОФИЯ, НО И ВЕЧЕ ИМА ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Я, МАРШ ОБРАТНО НА СЕЛО ДЕБИЛ!!
Истински Българин!

2022.04.15 | 17:01

26
И генерал Колев ли ти прилича на американец?
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.04.12 | 14:44

24
ОТ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, ИМАМ ЗАБЕЛЕЖКИ САМО КЪМ ПСИХИАТРИТЕ - ТЕХНИТЕ ПАЦИЕНТИ ВМЕСТО ДА СИ ЛЕЖАТ ПО ЛЕГЛАТА, ТЪРЧАТ ИЗ ПРЕДАВАНИЯТА ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ.

2022.04.12 | 13:28

12
Украйна няма нито един поет художник или композитор до преди трийсетина години тва е смотана фашистка държава
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.04.12 | 14:39

23
БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЧИФУТИТЕ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ............МУ-ХА-ХА
Дясен Демократ

2022.04.12 | 13:32

15
Млъквай долно животно безродно със Украйна
срам

2022.04.12 | 14:16

22
Тази война ни разкри, какви жалки комплексари сме, за една шепа грантобонусчета сме готови и името на държавата да сменим. Как хубаво би звучало-училище "Бандеровец". Нали?! Народ от простаци.
цар БОРИС I Покръстител

2022.04.12 | 14:11

21
общината да се преименува - вилает "АДОЛФ"
браво!

2022.04.12 | 13:03

8
само така!!!!!!!!! а лайняния паметник кога ще бъде взривен!?

2022.04.12 | 13:42

20
Идиотизма ти е наследствен и няма лечение!!
Учуден идиот N9

2022.04.12 | 13:41

19
Идиотче с клавиатура N9,пий си хаповете редовно и не вони тука с идиотските си видения
мишо

2022.04.12 | 13:39

18
Веско общинар ли е, провокатор ли е, артист ли е или е едно голямо нищо. Да си гледа театъра и да не налива масло в огъня, че и без това някои хора само това чакат.

2022.04.12 | 12:52

6
Как само искат да заличат историята... някаква си партия еднодневка !
Дясен Демократ

2022.04.12 | 13:33

17
Историята е че се казва Ген Колев

Добави коментар

Водещи новини