Министър Гьоков: Минимум 760 лв. ще е предложението за минимална работа заплата от 1 юли

  • 09 април 2022 08:59

  • 1756
  • 4
© Нова телевизия

Надявам се да няма много случаи на крайна бедност. Доходите ни сравнени с евроепйските са най-ниските. Променяме цялата система на социално подпомагане като обвързваме помощите с линията на бедност. Ще изчисляваме по европейски стандарт. В момента линията на бедност е 413 лв. Помощта ще бъде допълвана към тези 413 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. 

В момента осъществяваме подкрепа към хората. Критиката към социалната система е, че подкрепяме много хора с много ниска подкрепа. Сега ще разширим подкрепата. За битовите потребители цените на електроенергия не се е повишила, но ние подкрепяме хората, които не могат да си платят цените на електроенергия, каза още той. 

По думите му увеличението на мининималната работна заплата е добър ход, който се определя в диалог между работодатели и синдикати.

След разговори би могло да се случи увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли. Трябва да се изработи механизъм за увеличаване на работната заплата, но няма да бъде готов до 1 юли. Минимум 760 лв. ще е предложението за минимална работа заплата от юли, отбеляза министър Гьоков.

Минималната работна заплата стана 710 лв. от днес

Социалният министър коментира, че увеличението на пенсиите е за трудова дейност.

Няма пенся с COVID добавка за хора под линията на бедност. България е с най-ниските пенсии и най-ниските осигурителни плащания. всяка година пенсиите се осъвременяват с 50% от нарастването на инфлацията и 50% от нарастването от предходната година. Мининалната пенсия за трудова дейност не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Моето желание е да бъде по-висока. желанието на хората е около 20% увеличение на пенсиите. ще има актуализация и тя ще бъде възможно най-голяма. великденските добавки 70 лв. за всички пенсионери ще започнат от 15 април, добави още той.

Министърът коментира и войната в Украйна и идващите в страната ни бежанци. 

Украинските граждани не получават тези 40 лв., парите се получават от хората, които са приели бежанци. Те ще трябва д аизлязаъ от хотелите и трявба да им предложим латернативи - работа, предложения за работа. пакет "солидарност" средства от европейска програма за консулатации за психичекса помощ, курсове по български език, ваучери от 100 лв. за хранителни стоки и облекло. От тях ще могат да се възползват хората, които са получили статут за временна закрила, псоочи още той. 

Според министър Гьоков не е проблем на коалицията избора на управител на БНБ.

Той даде на правителството средна оценка за първите 100 дни на управление.

Не лоша, защото в рамките на тези кризи се справихме не лошо, каза още Гьоков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1756 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.09 | 10:39

4
Нормално е а нашата Нинова пречи на гн Премиера да пратим за Украйна самолети танкове и боеприпаси.Гн Петков Нинова щеви изяде главата.Страхливец си.Нинова неможе да ни командери със нейните 15% в парламента.Нинова вкарва закони дасе преследват който пише срещо нея нинова проверете я колко милиончета прати на синчето и в Нюйорк.От каде и са,за това драпа яко.Нинова наредила дасе арестуват Бабикян и Хаджигенов.Кириле изхвърлия.
наблюдател

2022.04.09 | 10:26

3
ама мнооооого проз този т.н. министър. тоя и за селски кмет на махала не става. явно още не е обул първия си чифт обувки.

2022.04.09 | 10:12

2
Сега ли се сетихте,нямате време от кафе на кафе и по цял ден си люлеете баджяците.И после на море.Всички министри задалжително на войната в Украйна един месец.Така ще отпаднат русофилите.Гн Премиер издай такава заповед.Даве видим колко тежите.
ГОЧО БУЛГУРА

2022.04.09 | 09:28

1
АКО. ВИЕ. ПОЛИТИЦИТЕ НЕ БЯХТЕ КРАЛИ. ДО СЕГА , ТЯ ЩЕШЕ ДА Е 1500лв.

Добави коментар

Водещи новини