Контрера: В Столичния общински съвет се оформя коалиция ГЕРБ – Демократична България

  • 08 април 2022 12:05

  • 742
  • 1
Контрера: В Столичния общински съвет се оформя коалиция ГЕРБ – Демократична България
© ВМРО

В Столичния общински съвет се оформя коалиция ГЕРБ – Демократична България.  

Ще видим дали тази прегръдка е мимолетен флирт заради войната в Украйна или ще се превърне в трайно мнозинство, коментира още председателят на „Патриоти за София“

Повод за този коментар е вчерашното заседание на СОС, на което общинските съветници в София се разделиха по темата с преименуването на алея с името „Героите на Украйна“. Така при гласуването предложението мина с обединените гласове на ГЕРБ и Демократична България.

Решено: Алеята до руското посолство ще се казва „Героите на Украйна”

По време на дискусията Карлос Контрера от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа заяви, че няма да подкрепят именуването, защото изглежда лицемерно, фалшив жест на съпричастност, който нищо не носи, даже е обиден, защото ГЕРБ и Демократична България предлагат да се именува един плочник, някаква алея. Според него, ако това мнозинство беше толкова смело, можеше да предложи не „Героите на Украйна“, а примерно „Полк Азов“ или направо „Степан Бандера“ (украински националист). Карлос Контрера посочи, че поведението на подкрепящите е лицемерно, защото до вчера вкупом с БСП са плюли в зала по национализма, включително срещу български националисти, но сега вече украинските националисти са герои. Той им напомни, че само преди два месеца, заедно с Митрофанова в един глас, са се изказвали срещу национализма по принцип.

„Патриоти за София“ внесоха и предложения в духа на напъните на ГЕРБ и Демократична България за именуване и предложиха в зала ул. „Козяк“ да се преименува на „Хирошима и Нагасаки“, ул. „Московска“ на ул. „Дрезден“, плочника пред японското посолство да се именува „Пърл Харбър“, улица „Балчик“ да се преименува на „Адмирал Колчак“, а зелената площ пред ул. „Козяк“ 16 (сградата на американското посолство) да се именува „Димитър Списаревски“. Мнозинството от ГЕРБ и Демократична България обаче с процедурни хватки отказа да гласува предложенията.

След заседанието стана ясно, че през следващата седмица ще има консултации с общинските съветници и областния комитет на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа в София как и по какъв начин да продължи работата в Столичния общински съвет.

„Очевидно е, че имаме ново мнозинство между ГЕРБ и Демократична България, ще му дадем шанс да поработи. Очевидно вече ГЕРБ не са „мутри“ и „некадърници“ за Демократична България и всичко, което говориха толкова години за Фандъкова и управлението ѝ не е вярно. Ще видим дали тази прегръдка е мимолетен флирт или ще се продължи по-дълго. Май се оказва, че Борисов вече не е толкова лош за Христо Иванов и Атанас Атанасов и може да се пробват пак, както с Реформаторския блок, когато му бяха коалиционни партньори“, коментира след заседанието Карлос Контрера.

Радина Лазарова
742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ne

2022.04.08 | 12:55

1
e to otdavna e iasno tce grobarskata mastia hristo e vav koalicia sas gospodarite si ot grob.

Добави коментар

Водещи новини