Създават звено към Министерство на електронното управление, което ще засича фалшиви новини

  • 06 април 2022 15:58

  • 1152
  • 12
©

В медийното пространство през различни канали се разпространява невярна информация. В условията на война в близост до нашите граници се отчита засилване на дезинформацията. Затова е важно да чуем представители на държавата, какви мерки се предприемат срещу тези манипулации, обяви председателят на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в началото на заседанието.

Държавата не е тази, която да каже кое е истина и кое не. Ние споделяме ценностите за свободата на информацията, която е и основен европейски демократичен принцип. Още в началото на войната в Украйна се свързахме с Фейсбук, която е най-споделяната социална мрежа. Прави впечатление, че фалшивата информация се разпространява от неистински профили. Има и потребители, които споделят дадена информация, след което биват блокирани. Това заяви министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с организацията на държавата за противодействие на фалшивите новини, прокарвани през социалните мрежи, предаде репортер на Novini.bg.

Министър Божанов: В България няма значителни кибератаки от руски хакери

До момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия в тази посока, призна министърът на електронното управление. Той допълни, че министерството няма силова роля.

„Ще създадем звено за мониторинг и анализ, което да следи какво се случва в медийния пейзаж. Ще следи тенденции и теми и кога те се появяват. На тази база на получената информация ще изготвя доклади и ще ги изпраща на другите министерства“, обясни министър Божанов.

„Наскоро и на мен ми беше изпратена фалшива новина. Досега нямам отговор защо алгоритъма е избрал мен, за да ми предложи подобно съдържание“, заяви Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

Министърът на електронното управление уточни, че и в момента в Наказателния кодекс има точки, по които могат да се преследват тролове, разпространяващи фалшиви новини.

Директорът на дирекция „Информационна сигурност“ в ДАНС г-жа Виолета Андреева добави, че с дезинформация ЕС се занимава още от 2016 г. В закона отсъства рамка, обхващаща дезинформацията. Дезинформацията се разглежда като част от хибридните атаки. Тези въздействия могат да бъдат заплаха за националната сигурност.

„Наблюдаваме Фейсбук или Телеграм каналите, за да предотвратим евентуалното извършване на престъпления. Фалшивите новини не са криминализирани в нашето законодателство и това ни връзва ръцете. В ГДБОП работим основно по мониторинг и реакция при необходимост. Във всички случаи, когато сме установили някакви престъпления сме изпратили материалите по компетентност на Прокуратурата“, обясни началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, МВР комисар Владимир Димитров.

Той уточни, че ГДБОП и ДАНС си взаимодействат ежедневно по отношение на подобен род престъпления.

Очаквайте подробности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1152 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.04.06 | 20:56

12
СНИМКИ ОТ СПЪТНИЦИ С ДАТИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ТРУПОВЕТЕ НА МИРНИ ГРАЖДАНИ ПО УЛИЦИТЕ НА КИЕВСКОТО ПРЕДГРАДИЕ БУЧА СА ДЕЛО НА ПУТИНСКИТЕ МАРОДЕРИ. ОТ ФРАНЦИЯ И ОТ ДРУГИ СТРАНИ СЕ СТИЧАТ КРИМИНАЛИСТИ – ПАТОЛОЗИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОБВИНИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА СЪДА НА ОБЩЕСТВОТО НА НАРОДИТЕ. ВСЕКИ ТРЕТИ ОКУПАНТ ОТ БРИГАДАТА НА БУЧИНСКИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ Е ВОЮВАЛ В СИРИЯ.

2022.04.06 | 19:41

11
Тая маневра сме я виждали безброй пъти вече. То само ще докладва, ама веднъж създадено ще мине 1г. и ще му се дадат правомощията да преследва неудобните на властта. "Министерство на истината" е една анти-утопична идея. Хората трябва да прочетат 1984!

2022.04.06 | 19:29

10
Информационното робство ще е най-страшно.
А ★♠♪©°

2022.04.06 | 18:57

9
АааххЪЪЪ ...ЯСНО ..., НЕЩО КАТО ПЕРВИЙ КАНАЛ ...НА ПУТИН....., АКО Е ИСТИНА ...МИНАВА ЗА ФАЛШИВА НОВИНА ....

2022.04.06 | 18:07

8
Нова хранилка от родната лъжлива Кирцова любов.

2022.04.06 | 18:05

7
Значи новините от парламента хич не са фалшиви,че то от там няма вярна новина,всичко е фалшиво както и министри и тяхните слуги.
Цв

2022.04.06 | 17:56

6
От какво ви е страх, от народната любов в кавички? От шут отзад?
Цв

2022.04.06 | 17:54

5
Това е най - долната ЦЕНЗУРА!
Цв

2022.04.06 | 17:53

4
Тоест ще ни следите и подслушвате да не би някой да каже нещо за Тъпото?

2022.04.06 | 17:10

3
С една дума налагаме - ЦЕНЗУРА! :) Тъпаци! Ако това работи занчи Бабикян с неговот сайтче трябваше да бъде не закрит ами направо вкаран в затвора!

Добави коментар

Водещи новини