Асен Василев представи проектите по Плана за възстановяване

  • 06 април 2022 14:10

  • 1252
  • 3
© бТВ

Вицепремиерът Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на представи проектите, които се включват в българския План за възстановяване и устойчивост.

Сред тях са въглищни мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички възможни мерки за намаляване на пиковото потребление през нощта и през зимата, като изградим много сериозен комплекс от батерии със същите възможности като ПАВЕЦ „Чаира“.

„Ще започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна национална програма за саниране, за която са предвидени около 1,8 млрд.лв. и подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната“, допълни той.

Василев посочи, че Планът включва значителни средства за СТЕМ центрове и подготовката на учители.

„Говорим за общо средства за модернизация на образователната инфраструктура от над 1,2 млрд. лв. 400 млн. лв.за наука и иновации. 1,350 млрд. лв. за Програма за икономическа трансформация, която да помогне на българския бизнес да се справи с предизвикателствата. Допълнително 216 млн. лв.за Програма за подкрепа за развитие на индустриалните зони. Имам предвидени около 700 млн. лв. за цифрова свързаност така, че до всяко населено място в страната да има широколентов интернет и възможност за бърз достъп до информация“, посочи още министърът.

Петков: България вече има един много добър План за възстановяване, който утре ЕК ще ни предаде финализиран

Той отбеляза, че са предвидени над 500 млн. лв. за нови влакове, за градски железници, както и за увеличение на скоростите по съществуващите жп линии с внедряването на нови системи за управление на влаковете.

„Има 112 млн. лв., предвидени за комплексно управление, контрол и ефективно използване на водите. 300 млн.лв. за доизграждане, реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в местата, които не попадат в другите програми – тези с между 2 000 и 10 000 жители. Предвидени са значителни средства за подобрение на бизнес средата. Имаме предвидени над 1 милиард лв. за социално включване, от които значителни средства за изграждане на въздушна помощ и трансформация на системата на 112. Имаме 350 млн. лв. за модернизиране на лечебните заведения за болнична помощ. 107 млн. лв. за изграждане на центрове за интервенционална диагностика и лечение на мозъчно-съдови заболявания и 643 млн.лв. за модернизиране на дългосрочната грижа за пенсионерите“, изброи още той.

По думите му тези средства са огромен шанс за България да трансформира икономиката и обществото си в модерни.

„За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, които също са заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък. Ако не направим реформите, няма да получим средствата“, подчерта той.

Вицепремиерът добави, че правителството е предвидило в рамките на бюджета предварително изпълнение на Плана.

„От утре министерствата могат да започнат да подготвят тези проекти и в най-кратки срокове тези средства да стигнат до българските фирми и граждани, без да трябва да се чакат допълнителни плащания от ЕК. Част от предвидените реформи вече са направени. Очакваме в близките 3-4 месеца да изпратим искане за плащане и средствата да бъдат възстановени“, обясни Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1252 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
2LOOP

2022.04.06 | 14:46

3
И НЕКА ГОЛЯМОТО ГЕПЕНЕ ДА ПОЧНЕ СЕГАААААА.А НАРОДА ПАК ЩЕ ГО ДУХАААААА
А ★♠♪©°

2022.04.06 | 14:26

2
...А ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ , ПРАВОВ РЕД И СИГУРНОСТ , ПРАВА НА ЧОВЕКА, ДОСТОЙНСТВО , МОРАЛ , ПЛУРАЛИЗМА И ДОСТОВЕРНОСТТА ПРЕД МЕДИИ , КОЕТО Е НАРУШЕНО ЛИЧНО ОТ РАШКОВ ,КОЙТО ЗАПЛАШВА МЕДИИ И ЖУРНАЛИСТИ , В ЧИЙТО ДОКЛАД Е СПОМЕНАТО ИМЕТО МУ В МЕЖДУНАРОДНАТА ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ ....ТОЧКА ...РАШКОВ - ВЪН ...ВЕДНАГА ... ..

2022.04.06 | 14:21

1
Кокор.чо да го духаш

Добави коментар

Водещи новини