Гърдев: С покупката на новите F-16 България ще обезпечи въздушното си пространство

  • 06 април 2022 10:21

  • 486
  • 4
Гърдев: С покупката на новите F-16 България ще обезпечи въздушното си пространство
© Getty Images/Guliver (архив)

С покупка на новите F-16 от САЩ България ще обезпечи въздушното си пространство. Това каза в ефира на „твоят ден” по NOVANEWS експертът по сигурност Димитър Гърдев във връзка с решението на САЩ да одобрят продажба на осем изтребителя F-16 за страната ни. По думите му при тази сделка правителството трябва да договори добри гаранции и облекчено плащане.

„Трябва да видим какво съдържа американското предложение в конкретика. Сега ще получим четири учебно-бойни самолета, даващи възможност за обучение и на пилоти. В момента, в който страната ни се сдобие с целия брой изтребители ще има пълна ескадрила, с която ще може да обезпечи въздушното си пространство, да осигури еър полисинга и всички задачи, дадени от НАТО. До момента ние няма да успеем да покрием всички тях. АС пълна ескадрила няма да имаме нужда от допълнителни съюзнически самолети”, обясни той.

Ген. Спасов: Трябва да закупим F-16 разсрочено

Гърдев добави, че към момента цената на самолетите изглежда по-висока от предишната сделка, но все още България няма реална получена оферта.

„Цената е малко по-висока, но предишните самолети бяха орязани от към бойно снаражение. Надявам се да достигнем до пълен комплект оборудване и въоръжение с тази сделка и да платим цена, отговаряща на покупката. Правителството има възможност да се възползва от финансовите облекчения, които американската страна предлага”, каза още експертът.

Димитър Гърдев е категоричен, че България трябва да предприеме тази стъпка.

„България е задължена сама да пази небето си, без чужда помощ”, допълни той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
486 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.07 | 05:52

4
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.04.06 | 10:59

3
Димитър Гърдев е син на съдружник на Васил Божков - ЧЕРЕПА
30години едно и също....

2022.04.06 | 10:55

2
сега защо не сте на площада дебили?!?! ограбват ни зверски шибаните комуняги, които избрахте!!!!!!
ne

2022.04.06 | 10:53

1
sluga gradev kakvi drugi samoleti bre bokluk kato sa plateni edni samoleti i te ne sa poluceni ili kakvo i dreme na prestapnicite za parite na naroda.

Добави коментар

Водещи новини