Радев, Йотова, Генчовска и Йорданова обсъдиха политиката за предоставяне на българско гражданство за сънародниците ни зад граница

  • 05 април 2022 18:29

  • 2340
  • 4
Радев, Йотова, Генчовска и Йорданова обсъдиха политиката за предоставяне на българско гражданство за сънародниците ни зад граница
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Прилагането на Закона за българското гражданство трябва да води към трайното приобщаване към България на представителите на големите български исторически общности в чужбина.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес на работна среща, посветена на политиката за предоставяне на българско гражданство за сънародниците ни зад граница, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент, министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. и заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева. В президентската институция са получени множество сигнали от наши сънародници от чужбина, които срещат непреодолими пречки за получаване на българско гражданство, посочи държавният глава. 

Окончателно! Народното събрание сложи край на "златните паспорти"

Договорено бе създаването на работна група, която да обедини усилията на ангажираните институции с процеса по издаване на българско гражданство, която да набележи мерки за преодоляване на дефицитите и противоречивото прилагане на съществуващата законодателна уредба.

Обща бе позицията, че следваната практика в момента води до това, хиляди заявления на наши сънародници зад граница за получаване на българско гражданство да остават с години без отговор или да се връщат поради липса на достатъчно документи за доказване на български произход, въпреки че това може да бъде доказано по други начини, предвидени в нормативната уредба. Обсъдена бе и възможността за създаването на временна комисия, която да разгледа оставените без отговор заявления или отхвърлените поради формална непълнота искания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2340 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.06 | 20:57

4
СНИМКИ ОТ СПЪТНИЦИ С ДАТИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ТРУПОВЕТЕ НА МИРНИ ГРАЖДАНИ ПО УЛИЦИТЕ НА КИЕВСКОТО ПРЕДГРАДИЕ БУЧА СА ДЕЛО НА ПУТИНСКИТЕ МАРОДЕРИ. ОТ ФРАНЦИЯ И ОТ ДРУГИ СТРАНИ СЕ СТИЧАТ КРИМИНАЛИСТИ – ПАТОЛОЗИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОБВИНИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА СЪДА НА ОБЩЕСТВОТО НА НАРОДИТЕ. ВСЕКИ ТРЕТИ ОКУПАНТ ОТ БРИГАДАТА НА БУЧИНСКИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ Е ВОЮВАЛ В СИРИЯ.
Гост

2022.04.05 | 21:40

3
Тъпи долни прости комунисти

2022.04.05 | 20:26

2
Боклук до боклука
рашков

2022.04.05 | 19:07

1
идвам в софия и си заминава те всичките начело с киро ануса и радев к урвата

Добави коментар

Водещи новини