От МФ с важно уточнение за подписания меморандум с IP3 Corporation и Gemcorp Holding

  • 01 април 2022 18:57

  • 1202
  • 1
От МФ с важно уточнение за подписания меморандум с IP3 Corporation и Gemcorp Holding
©

От пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха официална позиция по повод подписания миналата седмица в Министерски съвет меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD.

Публикуваме позицията на МФ без редакторска намеса: 

"По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation  и Gemcorp Holding LtD, внасяме следните уточнения: 

Подписахме Писмо за намерение за 1 млрд. долара инвестиция за газ и ядрена енергия

Инвестиционен интерес от страна на американската компания  IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес,  както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на  IP3, адмирал Майкъл Хюит.  Адмирал Хюит и  изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика. 

Посолството на САЩ се разграничи от Gemcorp

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation  и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сандрели

2022.04.01 | 19:46

1
ЗА КАКЪВ СПОР СТАВА ВЪПРОС! Меморандума е документ, в който са изложени подробности за развитие на спорен въпрос и становищата на различните страни по спора за него. за какъв спор става въпрос?

Добави коментар

Водещи новини