Генчовска прие министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия

  • 01 април 2022 15:28

  • 755
  • 3
Генчовска прие министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент проведе среща с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Алибрахим. Посещението му в България е част от неговата обиколка в Източна Европа и е първо по рода си у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Основни теми на разговора между двамата министри бяха възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и туризма, както и въпроси, свързани с развитието на отношенията в областта на икономиката и инвестициите.

Министър Генчовска подчерта, че България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от най-важните партньори в Близкия изток. „Искаме да засилим партньорството си чрез развиване на взаимноизгодни отношения в области от стратегическо значение“, изтъкна тя.

Първият ни дипломат даде положителна оценка за амбициозните планове на престолонаследника и вицепремиера принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията „Визия 2030“, целящи модернизацията на Саудитска Арабия.

По време на срещата българската страна отправи покана към Саудитска Арабия да посети Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“ в Пловдив, което ще осигури платформа за европейски и международни компании да демонстрират своите иновации пред широка аудитория от целия свят и ще даде възможност за контакти с нови партньори.

Двамата министри обсъдиха също руската агресия срещу Украйна, както и продължаващите хутски атаки на територията на Саудитска Арабия. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път на масата за преговори.

Генчовска за изказването на руския посланик: Вмешателство във вътрешната ни политика

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
755 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ама не

2022.04.01 | 16:34

3
Да беше се сетила да подпише договор за петрол!!
наблюдател

2022.04.01 | 16:00

2
изкопаемо - да, полезно - НЕ!
123

2022.04.01 | 15:54

1
Кво да коментираш. Тази жена е нещо като нищо.

Добави коментар

Водещи новини