Корнелия Нинова разговаря с металурзи

  • 31 март 2022 13:55

  • 328
  • 1
Корнелия Нинова разговаря с металурзи
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за се срещна с представители на металургичната индустрия, за да обсъдят належащите проблеми пред сектора и възможностите за държавна подкрепа.

Металурзите изразиха опасения, че в момента браншът работи под капацитета си спрямо нормалното европейско ниво и ако тази тенденция продължи, това ще доведе до фалити. Според тях намесата на държавата е належаща, за да може да възстановят не само нивата на производство преди Ковид кризата, но и да увеличат работните места, които в условията на пандемията е трябвало да намалят драстично. По думите им регулирането на пазара чрез съответните квоти, ограничаване вноса от трети страни и износа на скрап, е начинът България да има силна стоманодобивна индустрия, която напълно да задоволи нуждите на вътрешния пазар. 

Нинова: С приемането на Закона за колекторските фирми ще бъде сложен край на тормоза над хората

Министър Нинова създаде екип с представители на Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, който да разработи механизъм за подкрепа на енергоинтензивните индустрии. „Европейската комисия даде такава възможност на държавите членки и България трябва да я оползотвори в интерес на икономиката си“, заяви Нинова.

Тя пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с търговци на скрап в България, както и да потърси механизми за подпомагане на държавни предприятия в тази посока, с което да се подсили и кръговата икономика. „Имате пълната ми подкрепа. За мен е важно националното производство да увеличи капацитета си и да намерим правилните мерки за регулиране на вътрешния пазар“, заяви министър Нинова. 

Корнелия Нинова смени ръководството на "Индустриални зони"

От своя страна металурзите благодариха на вицепремиера за това, че в най-кратки срокове успява да откликне на проблемите им, както по отношение на Наредбата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в черната и цветната металургия, така и за належащите казуси.

На срещата присъстваха представители на Българска асоциация на металургичната индустрия, СФ „Металици“ към КНСБ и НФ „Металургия“ към КТ „Подкрепа“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Филип Епитропов
328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.31 | 14:31

1
Тая пак ще лъже.

Добави коментар

Водещи новини